Cum a ajuns Orşova în blocaj. Acţiunea prefectului reclamant suspendă bugetul primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreaga activitate administrativă a municipiului Orşova este paralizată la acest moment, după ce prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, s-a adresat instanţei de judecată, cerând anularea unor hotărâri de CL pe motiv că forul local ar fi dizolvat. Consilierii locali cer implicarea premierului pentru deblocarea situaţiei, având în vedere că toate investiţiile în derulare sunt oprite acum.

Niciodată nu a fost linişte în Consiliul Local Orşova, însă acum administraţia locală este de-a dreptul blocată de acţiunea intentată chiar de prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea. Concret, prefectul, în calitate de reclamant, a formulat în data de 6 mai a.c. o acţiune în contencios administrativ la Tribunalul Mehedinţi împotriva Consiliului Local Orşova, în care cere anularea hotărârilor CL de la nr. 14 (din 12 februarie 2015) până la hotărârea nr. 51 din 21.04.2015, sub motivul că de la aceea dată Consiliul Local Orşova ar fi dizolvat.

Consilierii locali sunt consternaţi de acţiunea prefectului având în vedere că aceste hotărâri puteau fi atacate în cinci zile de la data emiterii lor, toate aceste documente fiind trimise Prefecturii Mehedinţi, după fiecare şedinţă de CL Orşova „în vederea exercitării controlului de legalitate”. E adevărat, în vara anului trecut, prefectul Nicolae Drăghiea a cerut dizolvarea Consiliului Local Orşova pentru faptul că nu se întruniseră consiliul timp de trei şedinţe consecutiv, iar în februarie 2015 instanţa s-a pronunţat în favoarea prefectului, numai că hotărârea nu este definitivă. fiind atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova.

Primăria Orşova a fost înştiinţată printr-o adresă  în data de 7 mai a.c. de acţiunea prefectului:

„(...) Prefectul judeţului Mehedinţi a atacat la instanţa de contencios administrativ toate hotărârile de Consiliu Local al municipiului Orşova în anul 2015 (H.C.L  de la nr. 14-51/2015), după pronunţarea sentinţei Tribunalului Mehedinţi, secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal nr. 175/11.02.2015 din Dosarul nr. 4401/101/2014, prin care s-a admis acţiunea formulată de prefectul judeţului Mehedinţi şi în baza art. 55 alin. (1), lit. B din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicat[, cu modificările şi completările ulterioare, constatându-se dizolvat de drept Consiliul Local al municipiului Orşova. Drept consecinţă, se vor lua măsurile legale care se impun”

Printre hotărârile atacate de prefectul Drăghiea se numără şi cea de aprobare a bugetului local pentru anul 2015 (nr. 14), precum şi hotărârile de desemnare a reprezentanţilor CL în consiliile de administraţie ale spitalului, liceelor şi şcolilor gimnaziale. Totodată, începând cu data de 6 mai a.c. sunt blocate toate investiţiile şi contractele în desfăşurare, cum ar fi reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă şi extinderea reţelei de canalizare în cartierul Poiana Stelei, modernizarea cu 1 milion de euro a centrului civic din Orşova, reabilitarea străzilor, mansardarea spitalului cu garsoniere şi apartamente pentru medici, inclusiv finanţarea utilităţilor pentru spital, dar şi manifestări cultural-sportive – Regata Orşovei la kaiac-canoe (5-6 iunie) unde Primăria Orşova era cofinanţator, Zilele Orşovei, premierea elevilor olimpici participanţi la fazele naţionale ale olimpiadelor.

Cum majoritatea în Consiliul Local de la Orşova este formată din consilieri liberali, copreşedintele PNL Orşova, Adrian Cican, spune că forul local este decis să trimisă o petiţie către toate instituţiile abilitate, respectiv Guvern, Preşedinţie,  Camera Deputaţilor, Senat, DNA şi Parchetul General cu privire la „abuzurile pe care le efectuează prefectul judeţului Mehedinţi de blocare a tuturor activităţilor economice, socio-culturale prin suspendarea bugetului local şi a activităţilor instituţiilor publice”.

Liderul liberal mai spune că aleşii licali vor solicita Tribunalului Mehedinţi judecarea cauzei în regim de urgenţă, în cinci zile, dată fiind împrejurarea de forţă majoră.

„Ne vom vedea obligaţi, dacă situaţia o va impune, să scoatem oamenii în stradă în faţa Primăriei Orşova şi a Prefecturii judeţului Mehedinţi”, spune Adrian Cican.

Între timp, secretarul Primăriei Orşova, jr. Marian Boţilă, îi solicită prefectului de Mehedinţi să comunice care este temeiul de drept în care a formulat cererea de chemare în judecată, dat fiind faptul că sentinţa civilă nr. 175/11.02.2015 de dizolvare a CL Orşova nu este definitivă, dosarul fiind pe rolul Curţii de Apel Craiova.


 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite