VIDEO Tensiunile au ajuns la cote alarmante într-o şcoală din Timiş. Directorul, amendat de Poliţie după ce a numit-o „scroafă” pe o colegă profesoară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Şcolii din Dumbrava, Ştefan Deak, a fost reclamat la Poliţie de colegii pe care i-a jignit FOTO Cetăţeanul
Directorul Şcolii din Dumbrava, Ştefan Deak, a fost reclamat la Poliţie de colegii pe care i-a jignit FOTO Cetăţeanul

Şcoala din comuna timişeană  Dumbrava stă pe un butoi cu pulbere din cauza conflictelor pe care directorul de aici le are cu mai mulţi profesori. Două dintre scandaluri au ajuns şi la Poliţie, directorul primind un avertisment şi o amendă. Inspectoratul Şcolar încearcă să dezamorseze situaţia.

Şcoala Generală cu clasele I-VIII Dumbrava a fost în ultimii ani scena unor tensiuni atât de puternice încât profesorii au ajuns să îl reclame pe directorul Ştefan Deak chiar şi la Poliţie. „Mai bine mă întrebaţi câţi nu au avut probleme, decât cu câţi a avut”, spune unul dintre profesori lăsând să se înţeleagă că majoritatea cadrelor didactice din Dumbrava au căzut victime ale terorii instituite de directorul şcolii. Potrivit ziarului „Cetăţeanul” ultimul luat în colimator de director a fost profesorul de istorie/geografie, Tudor Hârzoiu.

La baza scandalurilor stau, de fapt, nişte lucruri mărunte care au ajuns să degenereze în conflicte verbale violente. În cazul profesorului de geografie, scandalul a pornit după ce directorul i-a spus să întocmească o situaţie cu nişte opţiuni ale elevilor de la clasa la care profesorul este diriginte. „I s-a părut lui că am zis pe un ton mai ridicat şi a început să îmi reproşeze că ridic tonul la el, mi-a spus să tac când vorbeşte el cu mine ca într-un final să mă facă nesimţit în faţa colegilor de acolo. După aceea a venit la secretariat şi mi-a spus că nu ne-am lovit cu valizele prin gară, ca şi cum el ar fi superior mie ca pregătire”, a povestit profesorul, care a spus că nu s-a ajuns la violenţe fizice, dar a fost foarte aproape de a se ajunge şi acolo.

Cadrele didactice din Dumbrava au mărturisit că trăiesc sub teroare, dar le este teamă să vorbească despre asta. Singurul care a avut curajul să spună lucrurilor pe nume a fost profesorul de geografie, Tudor Hârzoiu, care a spus că directorul a făcut scandaluri inclusiv în consiliile profesorale. Victimă a violenţelor verbale ale lui Deak ar fi căzut şi profesorul de sport, iar profesorii susţin că, într-un alt conflict, directorul a făcut-o pe o colegă „scroafă”. În cazul acesta, conflictul a izbucnit de la o discuţie pe marginea cărţilor acordate ca premii elevilor la sfârşitul anului şcolar.

Pe numele directorului au fost depus la Poliţie două plângeri. În cazul profesorului Hârzoiu Poliţia i-a aplicat directorului un avertisment, iar în cazul profesoarei jignite cu apelativul „scroafă”, Poliţia l-a amendat pe director cu suma de 200 de lei. Surse din cadrul şcolii din Dumbrava spun că un rol important în scandalurile interne l-ar putea avea chiar soţia directorului, la rândul ei cadru didactic în şcoală. Un exemplu îl dă chiar profesorul Hârjoiu. „Ea este soţie de director şi lider de sindicat. Eram cu copiii în clasa a şaptea. Am luat un cozonac pe care soţul ei mi-a spus să îl iau. A venit apoi în clasă şi mi-a spus să îmi fie ruşine că am luat cozonacul. Orgoliul ei meschin era că nu m-am dus să îl cer de la ea”, a  mai declarat profesorul pentru „Cetăţeanul”. 

Inspectoratul intervine pentru aplanarea conflictelor

Intervievat cu privire la ultimul caz în care a fost reclamat la Poliţie, directorul din Dumbrava, Ştefan Deak, a spus că a încercat să-i explice profesorului Hârzoiu ce are de făcut, iar acesta îl întrerupea de fiecare dată. „I-am spus să mă asculte până la sfârşit şi dacă are întrebări îmi pune, să nu mă tot întrerupă pentru că de la un intelectual, cu vechime, cu gradul unu ne aşteptăm la un comportament mai...”, a spus directorul. În al doilea caz în care a fost reclamat la Poliţie, directorul a spus că e o problemă care nu ar fi trebuit să degenereze. „La premiere am avut premiul 1,2 şi 3. Fiecare clasă primea trei cărţi. Unii profesori au înţeles, alţii nu. De aici s-a ajuns la discuţii. Asta nu ar fi trebuit să fie o problemă”, a spus directorul, care a recunoscut că şi-a mai ieşit din fire. „Problema este relativ simplă. Am avut nişte discuţii. Din păcare omul se mai pierde cu firea şi unii se simt jigniţi pentru că dacă intră cineva în birou şi te ia la rost nu cred că îi convine la nimeni. Ne mai pierdem cu firea. Eu nu sunt legat de acest scaun. Nu m-am rugat de nimeni să fiu numit. Sunt o persoană activă care lucrează pentru folosul comunităţii”, a mai spus directorul Ştefan Deak.

Problema de la Dumbrava a ajuns şi la urechile celor de la Inspectoratul Şcolar Timiş, care încearcă să aplaneze conflictul. Potrivit inspectorului general Aura Danielescu, joi va avea loc o întâlnire la inspectorat, urmând ca, vineri, inspectorii să meargă la Dumbrava pentru a căuta soluţii. 

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite