Săraca primărie cu monografie „copy paste” de 15.000 de euro. Culisele unei afaceri încheiate între doi politicieni PSD

0
0
Primăria Ohaba Lungă, nu avea în momentul în care a plătit 67.000 de lei fără TVA pentru o monografie a satului apă curentă, lucrările fiind acum în derulare FOTO Daniel Dancea
Primăria Ohaba Lungă, nu avea în momentul în care a plătit 67.000 de lei fără TVA pentru o monografie a satului apă curentă, lucrările fiind acum în derulare FOTO Daniel Dancea

Fără a avea încă apă curentă şi canalizare, proiectul fiind acum în derulare, una din cele mai sărace comune din Timiş, a plătit 15.000 de euro pentru o monografie a comunei. Lucrarea a fost atribuită prin încredinţare directă de primarul PSD din Ohaba Lungă, Ion Lăzărescu, consilierului PSD din Lugoj, Voichiţa Coţolan.

Una din cele mai sărace comune din judeţul Timiş, cu un buget de un milion de lei anual, Ohaba Lungă, localitate condusă de primarul PSD, Ion Lăzărescu, a plătit o mică avere pentru o monografie a comunei. Pentru lucrarea care prezintă date despre comună, persojanele marcante ale localităţii şi imagini din comună, primăria a plătit o mică avere: 67.000 de lei fără TVA. Beneficiarul sumei este Voichiţa Coţolan, consilier PSD la Lugoj.

Asociat şi administrator în două firme, Voichiţa Coţolan deţine şi o Intreprindere Individuală, cu obiect de activitate consultanţă în afaceri şi management, acesta fiind şi domeniul încare Coţolan s-a făcut remarcată, oferind consultanţă mai multor firme şi primării. Din această calitate, Voichiţa Coţolan a încheiat, însă, un contract de prestări-servicii cu primăria comunei Ohaba Lungă, înţelegere în baza căreia primăria condusă de primarul PSD Ion Lăzărescu, i-a plătit Voichiţei Coţolan peste 15.000 de euro pentru a realiza „Monografia comunei Ohaba Lungă”. Curtea de Conturi a considerat suma exagerată, imputândui-o primarului, care a şi contestat raportul în instanţă.

 
Primar Ohaba Lungă, Ion Lăzărescu             Consilierul PSD Lugoj, Voichiţa Coţolan (stânga)

Ion Lazarescu
Ohaba Lunga

Texte şi poze de pe net

„Inspectorii respectivi (n.r. auditorii Curţii de Conturi) nu sunt experţi să poată face asemenea aprecieri. Avem o situaţie de lucrări exact, cu câte ore s-a documentat pe teren, cât a lucrat. Noi avem opinia unui specialist, un doctor în istorie, Răzvan Pinca. El a spus că totul e în ordine. Cei de la Curtea de Conturi, nefiind experţi trebuia să se consulte şi ei cu cineva”, susţine primarul Ion Lăzărescu.  Contacatată pentru a exprima un punct de vedere, Voichiţa Coţolan a refuzat să facă vreun comentariu, dar a declarat pentru ziarul Cetăţeanul din Lugoj că a muncit foarte mult pentru realizarea lucrării. „Eu nu le consider deloc nişte costuri ridicate. Este prima lucrare de acest gen care a fost realizată pentru comuna Ohaba Lungă. Pentru mine a însemnat efort şi timp ca să adun informaţii din toate domeniile, ca să realizez această monografie.  În momentul în care am făcut această monografie am ţinut cont de lucrări de o complexitate similară care au fost executate şi pentru alte unităţi administrativ teritoriale şi consider că nu s-a încălcat în niciun fel legea nici când s-a contractat lucrarea, nici când s-a executat”, spune Coţolan, care este chiar purtătoarea de cuvânt a PSD Lugoj.

Monografie Ohaba Lungă

Lucrarea, tipărită în 60 de exemplare şi intrată în posesia „Adevărul”, arată însă o monografie  de calitate îndoielnică. Spre exemplu, coperta cărţii este din carton, peste care este lipită o folie, pe care este scris titlul lucrării. De asemenea, în interiorul monografiei, la foarte multe litere, inclusiv la unele titluri, le lipsesc diacriticile, iar unele texte sunt copiate integral de pe Wikipedia, o resursă online pe care oricine poate adăuga informaţii. Chiar dacă sursa este citată, ghilimelele lipsesc cu desăvârşire. Spre exemplu, un text despre tradiţia ouălor roşii de Paşte este preluat integral de pe un site de ştiri din Timişoara (www.tion.ro), care vorbeşte despre această datină, fără a face vreo referire la Ohaba Lungă.

Monografie

Datina ouălor roşii: text şi fotografie preluate integral de pe www.tion.ro 

Monografie Wikipedia

Text despre o personalitate a comunei, preluat integral de pe Wikipedia. Sursa este citată, dar lipsesc ghilimelele

De asemenea, o imagine cu o vacă Simmental, despre care Voichiţa Coţolan spune că se creşte la Ohaba Lungă este preluată de pe siteul  www.rasapura.com, iar cel mai probabil imaginea reprezintă o vacă de pe un câmp din străinătate. În plus, lucrarea nu are ISBN, care este codul numeric personal al unei cărţi. „O carte fără ISBN este fără identitate. E ca şi un om fără buletin”, a explicat scriitorul şi profesorul Daniel Vighi. De asemenea, istoricul Ioan Haţegan, care a realizat sute de monografii şi este chiar autorul unui ghid monografic a spus că o monografie trebuie să aibă şi ISBN, pe care îl poate primi de la editura care tipăreşte lucrarea. Cuvântul înainte al cărţii este scris tocmai de primarul Ion Lăzărescu, care are numai cuvinte de laudă despre document.Imagine din „Monografia comunei Ohaba Lungă”

Vaca de la Ohaba Lunga
Vaca Ohaba Lunga

Imagine de pe site-ul www.rasapura.com, în care este descrisă rasa de vaci Simmental

„Consider că Monografia Comunei Ohaba Lungă are o deosebită importanţă pentru comunitatea noastră datorită faptului că scoate la lumină moştenirea culturală din trecut, dar mai ales pentru informaţiile pe care ni le oferă asupra vieţii oamenilor care s-au născut au trăit, au luptat, au muncit, au iubit şi au murit pe meleagurile noastre”, arată primarul din Ohaba Lungă în cuvântul înainte al lucrării. Tot aici, primarul arată că „această lucrare a fost realizată pe baza studierii unor documente găsite în arhive istorice, în baze publice de date, dar şi pe baza informaţiilor strânse din ‹‹arhiva vie›› a locuitorilor din Ohaba Lungă”. Surse politice au declarat că Primăria Ohaba Lungă nu este singura „victimă” a Voichiţei Coţolan, alte primării din judeţ fiind „mulse” de zeci de mii de lei de consilierul PSD din Lugoj.  

Mai multe - Timişoara

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite