Pictură murală uriașă, de Ziua Ucrainei, pe zidul unui cămin studențesc din Timișoara VIDEO

0
0

În 24 august, Ucraina sărbătorește 31 de ani de independență. Mai multe organizații și instituții din Timișoara și-au unit forțele pentru a pregăti o serie de evenimente de solidaritate pentru ucrainenii care sărbătoresc Ziua Ucrainei departe de casă, în orașul în care a izbucnit Revoluția de la 1989.

Pictura murală de pe Căminul 15 FOTO Ștefan Both
Pictura murală de pe Căminul 15 FOTO Ștefan Both

Pe un perete al Căminului 15 al Universității de Vest din Timișoara, artistul timișorean Andrei Drăgan (cunoscut sub numele de Lux) lucrează la pictura murală „Stand With Ukraine”, care are ca temă prietenia româno-ucraineană în contextul situației provocată de război.

Am fost contactat de Jane și Irina, două refugiate din Ucraina, care sunt aici de la începutul conflictului, să facem o murală, prin care să aducem aminte publicului de perioada asta dificilă. Nu am vrut să mă axez foarte mult pe zona de conflict sau de război propriu-zis, am amintit asta prin simboluri, dar am vrut mai mult să evidențiez că împreună putem să găsim un simț al confortului și al păcii, indiferent cât de dificile sunt vremurile. Ele au venit cu niște sugestii, dar în mare parte schița e concepută de mine de la zero”, a declarat Andrei Drăgan.

Lucrarea realizată de Lux FOTO Ștefan Both
Lucrarea realizată de Lux FOTO Ștefan Both

Povestea acestei prietenii este prezentată sub forma unei benzi desenate moderne, pictată în culorile steagurilor României și Ucrainei.

Lucrarea se citește din colțul din dreapta, unde vedem niște soldați care mărșăluiesc la război, fără fețe, care este urmat de un nor de praf, care simbolizează faptul că războiul este un act distructiv. Se alege praful. După care vede o mână care ajută o altă mână să se ridice. Simbolizează suportul. Și sunt cele două femei care practice simbolizează țările noastre. Aici sunt într-un moment confortabil, îmbrățișate. Lanțul rupt simbolizează eliberarea, iar florile sunt maci albi care simbolizează pacea”, a mai declarat Lux.

Artistul mai are puțin și termină lucrarea FOTO Ștefan Both
Artistul mai are puțin și termină lucrarea FOTO Ștefan Both

Artistul a început să deseneze săptămâna trecută, joi, 18 aprilie, și spune că s-au cumulate în jur de 40 de ore de lucru. Până în prezent a consumat aproximativ 35 de litri de vopsea lavabilă și 12 tuburi de spray.

Ar fi trebuit să fiu deja gata dacă nu aș fi fost încetinit de ploaie. Nu mai am mult, iar cel târziu marți o să fie gata”, a adăugat artistul.

Pictura de pe zidul clădirii din Complexul Studențesc FOTO Ștefan Both
Pictura de pe zidul clădirii din Complexul Studențesc FOTO Ștefan Both

Proiectul este finanțat de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte. Astfel, la inaugurare de miercuri, 24 august, este așteptat și primarul Dominic Fritz. Puteți vedea mai multe în materialul video de mai jos.

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite