Maghiarii vin cu o nouă atracție turistică lângă granița cu România: Orașul ștrand cu design de ceapă de la Mako

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcția complexului termal va schimba fața orașului Mako
Construcția complexului termal va schimba fața orașului Mako

Localitatea maghiară Mako, aflată la 20 de kilometri de granița cu România va deveni în curând un oraș-ștrand. Vechiul ștrand de la Mako, vizitat anul trecut de sute de mii de români, se transformă în urma unei mari investiții.

În timp ce în judeţul Timiş dispar și acele puține ștranduri cu apă termală care au existat, vecinii maghiari continuă să ne uimească cu investiții fabuloase în modernizarea ștrandurilor. Ultimul exemplu și cel mai apropiat nouă este ștrandul de la Mako, un oraș aflat la 20 de kilometri de granița cu România.

O investiție de 3,6 de miliarde de forinţi, din care jumătate atrasă din fonduri europene, va schimba fața orașului Mako, frecventat de foarte mulți români și anii trecuți pentru ștrandul său termal. Lucrările de modernizare a vechiului ștrand au început în 2010, iar pentru această vară se va da drumul deja la câteva bazine.

Investiția presupune dezvoltarea și ridcarea la standarde înalte a vechiului ștrand termal din localitate și transformarea lui într-o zonă turistică pentru toată populația Ungariei, cât și pentru cei din țările vecine, România și Serbia.



GALERIE FOTO

  
Principala activitate în urma investiției va fi cea legată de tratamente, apa termală de la Mako fiind cunoscută ca un remediu bun pentru o serie de afecțiuni În cadrul tratamentelor un rol principal îl va reprezenta nămolul special găsit doar în alte cinci locuri în Ungaria, însă în regiunea de sud doar la Mako.

Nămolul “Mureș” este considerat o comoară natuară a orașului Mako și este folosit cu succes în tratarea multor afecțiuni.

18 bazine pe 10.000 de metri pătrați

Noul complex de ștranduri va încerca să atragă și să ofere condiții speciale pentru persoanele în vârstă și pentru cei care aleg acest loc pentru tratamente, în timp ce pentru tineri se construiesc noi bazine distractive, wellness și spa.



Se construiesc zece bazine noi, dintre care trei piscine cu diferite elemente de distracție. După terminarea lucrărilor, complexul termal de la Mako va număra 18 bazine care îi va aștepta pe cei dornici de distracție și reabilitare medicală.



Complexul se întinde pe aproximativ 10.000 de metri pătrați, iar lucrările sunt pe final. Odată cu deschiderea orășelului termal, Mako intră în rândul localităților turistice din Ungaria, care va duce la construirea unor noi hoteluri, restaurante sau locuri de distracție. Toate acestea vor oferi noi locuri de muncă celor din Mako. Spre exemplu, în noul complex termal își găsesc de lucru aproximativ 500 de persoane.



Complex termal cu design de ceapă

Una din noutățile complexului va o clădire multifuncțională cu un design futurist, ales pentru că Mako este cunoscut şi ca "oraşul cepei". Baza economiei din oraş o constituie culturile de ceapă, pământurile din vecinătatea oraşului şi clima creând condiţii ideale pentru cultivarea cepei. În oraş există chiar şi un monument sub formă de ceapă, faţada casei de cultură este făcută sub formă de ceapă, însă noul complex termal va fi imita perfect silueta plantei, atât în interior, cât şi în exterior.

La subsolul noi construcții va funcționa “lumea saunei”, la parter vor fi trei bazine. Pe lângă acestea, aici vor funcționa centre de wellness, de înfrumusețare și un centru de tratament. La etaj va exista o zonă specială pentru relaxare.

Anii trecuți, ștrandul din Mako a înregistrat creșteri semnificative la numărul de vizitatori. În 2006 au fost 253.0000 de persoane, iar anul trecut a depășit cifra de 300.000. Oficialii maghiari spun că în vara trecută, au fost perioade în care peste 80 la sută din persoane erau venite din România.
 

Ungurii vin cu nouă atracție turistică lângă granița cu România: Orașul ștrand cu design de ceapă de la Mako Complex termal Mako
Complex termal Mako
Complex termal Mako
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite