GALERIE FOTO Ce este Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală şi cum te poate ajuta dacă trăieşti la sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Brindescu, şeful biroului RNDR Timişoara
Daniel Brindescu, şeful biroului RNDR Timişoara

La începutul acestui an s-au pus bazele unui organism care să sprijine viaţa rurală în toate aspectele ei, iar zeci de oameni din mediul rural din vestul ţării au beneficiat deja de ajutorul RNDR.

Conform normelor europene la care România trebuie să se alinieze, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a lansat, la începutul acestui an, proiectul „Înfiinţarea şi Sprijinirea Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală", program finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României. Acest organism există în fiecare ţară mebră UE, iar în România Unitatea de Sprijin a Reţelei de Dezvoltare Rurală este format din centrul de la Bucureşti pus opt regionale. Biroul de la Timişoara are are în grijă judeţele Timiş, Arad, Caraş şi Hunedoara.

Ţinta principală a proiectului la nivel european este dezvoltarea comunităţilor rurale din toate punctele de vedere, începând de la servicii de sănătate şi până la şcolarizare. Unitatea de Sprijin va acorda celor interesaţi asistenţă, oferindu-le informaţii, date de ordin tehnic, sugestii şi direcţii de acţiune, instruire şi promovarea bunelor practici. În acelaşi timp, USR va încuraja cooperarea între membrii reţelei şi va asigura comunicarea şi colaborarea la nivel naţional şi transnaţional, facilitând accesul la informaţii atât în Reţeaua Europeană de Dezvoltare Rurală, cât şi în alte reţele internaţionale similare.

Click pe poze pentru GALERIE FOTO!

Unitatea de Sprijin a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală din Timişoara

La sfârşitul acestei săptămâni, biroul de la Timişoara a programat o zi a porţilor deschise, la care au fost invitaţi câţiva artizani de obiecte tradiţionale. "Aşteptam de mult o asemenea organizaţie. Căutăm să lărgim puţin aria creaţiei populare în Banat, care s-a restrâns mult în ultimele decenii", a spus Dumitru Copil, un pensionar care sculptează în lemn.

"Fac ceea ce fac din plăcere, pentru mine nu este o afacere. E binevenită o asemenea organizaţie pentru că eu, de exemplu, am tot încercat să-mi fac o expoziţie, dar nu am reuşti, ei mă pot ajuta, mă pot pune în legătură cu cine trebuie. Am fost la o expoziţie la bastion şi am dat vreo 20 de toiage gratis, tuturor celor interesaţi. Şi acum, pe drum încoace, am dat două unor doamne din staţia de tramvai", a spus Aurel Oprean, care decorează beţe de lemn în motive populare.

La sediul RNDR din Timişoara au fost expuse cu această ocazie şi două costume populare, care cuprindeau, printre altele, o ie de 100 de ani, o fotă cusută cu patru kilograme de fir de aur şi argint şi o maramă purtată de mama lui Constantin Brâncuşi. "Încercăm să transformăm ziua de 15 august, de sfânta Maria, în Ziua Costumului şi Portului POpular. E păcat, foarte multe tradiţii se uită. Ştiţi cum se spune, dacă poporul român a atins perfecţiunea în artă, aceasta a fost prin costumul popular", a spus Leontina Prodan, directorul Asociaţiei Culturale Tradiţii, Identitate şi Succes.

Fost coleg de şcoală cu Daniel Funeriu, a devenit businessman pe bani europeni: vinde lapte de vacă orăşenilor

"Încercăm să aducem laolaltă entităţi care au resurse complemetare, să aducem plusvaloare în ţară. Treaba noastră nu este doar să informăm cu privire la oportunităţile de finanţare, ci să şi ajutăm la exploatarea eficientă a acestor investiţii. Vorbim cu beneficiarii de proiecte europene, pentru că experienţa celor care au avut succes poate fi folositoare şi pentru alţii. Organizăm cursuri de formare pentru personal din grupurile de acţiune locală. Promovăm meşteşugarii, pentru că există riscul ca în viitoru nu prea îndepărtat să pierdem unele meşteşuguri populare", a spus Daniel Brindescu, coordonatorul activităţii USR la Timişoara.

Cei care sunt interesaţi de detalii despre RNDR, care au nevoie de consiliere în acest sens o pot face trecând pe la Biroul Regional Vest al Unităţii de sprijin din cadrul Rețelei Naționale de Dezvoltare, în imediata vecinătate a Casei de Pensii, din strada Andrei Şaguna nr 3.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite