FOTO Suporteri şi sportivi, uniţi într-o acţiune caritabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fanii alb-violeţi şi-au făcut noi prieteni. FOTO: Druckeria
Fanii alb-violeţi şi-au făcut noi prieteni. FOTO: Druckeria

De câţiva ani, sărbătorile unor familii mai puţin norocoase din judeţul Timiş sunt făcute mai frumoase de un grup de oameni din medii diferite, dar uniţi de pasiunea pentru sport.

Într-o perioadă în care imaginea suporterului de fotbal este asociată mai mult cu violenţele din şi din jurul 

arenelor sportive, un grup de fani ai ASU Politehnica Timişoara, echipă care evoluează în Liga a V-a, încearcă să arate ca generalizarea pe care o fac majoritatea mass-media nu spune toată povestea. "Acţiunea de Crăciun" a început pe vremea când microbiştii Timişoarei aveau echipă în cupele europene, dar cei care au ales să suţină echipa alb-violetă din Liga a V-a, după "prăbuşirea" clubului lui Marian Iancu, vor să arate că pasiunea şi dăruirea contează mai mult decât orice altceva.

Aşa că, odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, au trecut la treabă: au făcut liste, au dat sfoară-n ţară, au strâns bani, haine şi jucării, s-au pus pe făcut pachete. Toate acestea voluntar, în timpul liber, după servici şi în weekend. După câteva săptămâni de lucru, plus câteva zile şi mai alerte, când s-au cumpărat cele trebuincioase şi s-au făcut pachetele, "huliganii caritabili" şi-au dedicat o mare parte din ziua de duminică, înainte de Crăciun, pentru a distribui alimente, haine şi jucării unor oameni pentru care orice dar e binevenit.

Suporteri din ţară şi din străinătate au donat bani, haine şi jucării, pachetele făcute însumând o tonă de alimente şi 900 de kilograme de haine şi jucării. Anul acesta au fost alese familii din şase sate timişene:  Leucuşeşti, Ictar-Budinţ, Giarmata Vii, Boldur, Ianova şi Topolovăţu Mare, localităţi unde microbiştii timişoreni au mers în deplasare în prima parte a turului din campionatul judeţean. În total aproximativ 200 de persoane din 70 de familii, dintre care 110 copii. Fiecare familie a primit un pachet "alimentar" (făină, ulei, zahăr, orez, etc), în timp ce copii s-au putut bucura de cozonaci, ciocolată, napolitane, sucuri, fructe, hăinuţe şi jucării.

Sportivi impresionaţi

În acest an, suporterilor li s-au alăturat sportivi de la mai multe cluburi din Timişoara, de fotbal, handbal sau baschet. "Mă bucur că pot să particip la această acţiune, să ajutăm împreună oamenii nevoiaşi. Crăciunul nu înseamnă numai cadouri, a fost mereu pentru mine o sărbătoare în care am stat cu familia. Acum, fiind departe de casă, o să îmi petrec Crăciunul cu familia de la Timba. Vom merge la o masă acasă la antrenorul nostru, am înţeles că mama lui va găti şi voi gusta şi eu mâncărurile tradiţionale româneşti", a spus Chief Kickingstallionsims, baschetbalistul american de la Timba Timişoara, care a fost însoţit la acţiune de coechipierul său, Pidi Czmor, dar şi de un fost rival, Dan Păltinişanu.

Şi echipa de handbal a Politehnicii a fost reprezentată la acţiune. "Ideea este foarte bună, mă bucur că ne-au chemat şi pe noi şi pe cei de la baschet. Pentru copii contează că suntem şi noi prezenţi, chiar dacă nu ne cunosc pe toţi. Pachetele cu portocale şi banane îmi aduc aminte de copilăria mea, când credeam că aceste fructe sunt de sezon, credeam că sunt coapte numai de Crăciun, pentru că numai atunci aveam parte de ele. E greu pentru unii să înţeleagă aceste lucruri în ziua de azi", a spus Sorin Sărăndan, unul dintre veteranii HCM Politehnica.

La acţiune a fost prezent şi Paul Codrea, fotbalist internaţional aflat sub contract cu Rapid Bucureşti şi întors acasă pentru Sărbători. "E o iniţiativă lăudabilă, mă bucur că am fost invitat să particip şi eu. La mine, Moş Crăciun a venit de mult. E prezent moşul în fiecare zi, de când a venit pe lume fetiţa mea", a spus Paul Codrea.

Clubul de fotbal ASU Politehnica, din Liga a V-a, a avut nu mai puţin de cinci reprezentanţi la acţiune: jucătorii Claudiu Lazăr, Mircea Obrejan şi Florin Luchin, plus antrenorii Antonio Foale şi Andrei Burtic. "Şi în afara stadionului, suporterii noştri sunt aceiaşi opameni cu suflet mare. Îi felicit pentru ce fac şi chiar mă mândresc cu ei", a spus Toni Foale.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite