FOTO Peste 5.000 de timişoreni la mitingul anti-Ponta. S-au fluturat steagurile României, Banatului şi Transilvaniei. Premierul, declarat persona non grata în Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 5.000 de timişoreni au venit la protestul anti-Ponta din Piaţa Victoriei. Evenimentul este unul paşnic, iar manifestanţii scandează mesaje împotriva candidatului PSD la prezidenţiale, Victor Ponta.

UPDATE 20.30 Protestul s-a încheiat, oamenii s-au aşezat în genunchi şi au rostit rugăciunea „Tatăl nostru

Cei peste 5.000 de manifestanţi care s-au strâns la protestul din Piaţa Victoriei (Timişoara) au încheiat manifestarea în jurul orei 20.00, aşa cum era anunţat în program.
 

Înainte de a se îndrepta spre case, protestatarii s-au aşezat în genunchi şi au rostit rugăciunea ”Tatăl nostru”. 

Oamenii au mai cântat şi melodia ”Timişoara, Timişoara!” (Pro Musica), melodie cunoscută şi ca imnul Revoluţiei din 1989. 

Deşi au apărut pe Facebook simpatizanţi ai PSD-ului care au ameninţat că vor fi în piaţă pentru o contramanifestaţie, aceştia nu şi-au mai făcut apariţia, astfel că întreg evenimentul s-a desfăşurat într-un cadru civilizat.

UPDATE Organizaţiile locale ale PNL şi PDL nu au avut de-a face cu organizarea mitingului de la Timişoara. Chiar şi aşa, la finalul mitingului, şi-a făcut apariţia şi primarul Nicolae Robu, care a stat însă la distanţă de masnifestanţi.  
 

„Mitingul arată că tineretul nu mai stă indiferent la ce se întmplă în societate. Este un lucru foarte bun. Majoritatea participanţilor sunt studenţi, iată că doresc să îşi spună cuvântul. Au ieşit să ia atitudine faţă de ceea ce s-a întâmplat în diaspora, unde cetăţeni ai României au fost batjocoriţi, pur şi simplu, fiind nevoiţi să stea ore în şir la vot, au protestat şi pentru faptul că ei înşişi, studenţii timişoarei, nu au putut să voteze în condiţii normale. Există atitudine faţă de lucrurile negative care caracterizează o parte a clasei politice româneşti. E de salutat că societatea civilă reacţionează. Există civism în societatea noastră”, a declarat Robu, pentru Adevărul.
 

UPDATE 19.20. Peste 5.000 de manifestanţi în Piaţa Victoriei: ”Timiţoara n-a murit!”

Peste 5.000 de oameni s-au adunat în centrul Timişoarei, în PIaţa Victoriei, la mitingul anti-Ponta şi de solidaritate cu românii din diaspora, împiedicaţi să voteze la alegerile din 2 noiembrie. Timişorenilor prezenţi la eveniment, în mare parte tineri, li s-au alăturat şi mai mulţi membri ai galeriei echipe de fotbal ASU Poli. 

Manifestanţii scandează: ”Timişoara n-a murit!”, ”Ne pasă, ne pasă, nu vom sta acasă!” (în cel de-al doilea tur de scrutin, din 16 noiembrie - n.r.) şi ”Jos comunismul”, "DNA, DNA".

A apărut şi un baner pe care scrie: "Nu jefuirii Banatului. Susţinem descentralizarea fiscală!". În Timişoara se strigă "Punctul 8" (cu referire la Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, cunoscut şi Legea Lustraţiei).

Oamenii flutură, pe lângă steagul României, şi steagurile Banatului şi al Transilvaniei. Se strigă „Jos Ponta!”, „Ponta nu uita, România nu e  a ta!”, „Azi în Timişpara, mâine în toată ţara!”. Mitingul de la Timişoara este unul paşnic, însă jandarmii stau lângă manifestanţi. 

Omul cu chitara de la protestul din Piaţa Victorie a fost Cristian Cazacu, de la formaţia Ccolectiv. De altfel, imnul mitingului de la Timişoara a fost chiar piesa la care s-a realizat recent şi un videoclip, „Nouă ne pasă”.

„Duminica trecută, când am ajuns acasă, am văzut clipurile din diaspora românească, sentimentul pe care l-am simţit în momentul acela, foarte puţine cuvinte le pot descrie. Aşa că am făcut un eveniment pe Facebook. Nu aveţi idee câtă amploare a luat aceast miting. Evocăm Timişoara anului 1989 şi vreau să dau o mică explicaţie. În 89, când timişorenii au ieşit în stradă, au ieşit pentru nişte drepturi. Atunci România nu era un stat democratic. Prima lecţie într-un stat democratic este dreptul de vot. Dacă nu putem vota nu avem democraţie, e foarte simplu”, a spus la microfon organizatorul mitingului, Edwin Sebastian Marc, un tânăr student în vârstă de 20 de ani.

Niciunul dintre organizatori nu este membru de partid, acesta fiind un miting al tinerilor cu simţ civic din Timişoara.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

__________________

Aproape 10.000 de timişoreni s-au înscris pe Facebook la protestul organizat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei. Primăria Timişoara a aprobat mitingul anti-Ponta între orele 18.00-20.00.

Protestul “Dacă nu îl vrei pe Ponta preşedinte, ieşi în stradă”, se va organiza la scara naţională pe data de 15 noiembrie. Timişorenii nu au avut însă răbdare şi au organizat un miting sub genericul „Banatul are voce!”. 

“Primele strigăte împotriva Comunismului s-au făcut auzite în 1989 aici, la Timişoara. Atunci, Timişorenii au dat posibilitatea săvârşirii unei reacţii în lanţ în toată România care ne-a eliberat pe toţi de comunism. Haide să arătăm din nou, ce înseamnă Timişoara! Dacă atunci l-am dat jos pe Ceauşescu, sigur îl putem rezolva şi pe pămpălăul ăsta!”, se arată în invitaţia de pe Facebook.

La eveniment sunt aşteptaţi toţi timişorenii care care s-au săturat de clasa politică actuală şi vor o schimbare. Va fi un miting de susţinere pentru Klaus Iohannis, candidatul dreptei la alegerile prezidenţiale şi un miting anti-Ponta, candidatul stângii. 

 „Protestul este paşnic! Oricine vrea să vină pentru a face scandal, mai bine stă acasă, nu vrem să demonstrăm că suntem violenţi, suntem în Europa, direcţia e spre vest, nu est!”, au anunţat organizatorii.

Din păcate, există un grup de timişoreni care pregătesc o contramanifestaţie. Surprinzător, organizatorii ei sunt foşti revoluţionari care, se pare, au uitat pentru ce au ieşit în stradă în decembrie 1989. 

„Între noi va trimite PSD-ul oameni de-ai lor, ştiţi asta. Poate vor încerca să instige mulţimea la scandal. În acel moment pierdem credibilitate, când devenim violenţi, deci nu răspundem provocărilor”, mai spun organizatorii.
 

Petre Boroşoiu, unul din timişorenii cu carnet de revoluţionar, se află printre cei care au de gând să strice protestul paşnic al celor care vor iesi în Piaţa Victorie. Acesta a lansat şi o ameninţare pe Facebook. „Stai pe aproape că mâine o să aveţi surpriză. Cu atât mai bine că e şi noapte”, a ameninţat Petre Boroşoiu, care va fi fi suţinut de aproximativ 200 de pesedişti. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite