Avertizare hidrologică. Cod portocaliu de inundaţii în Timiş şi Caraş-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile se pregătesc de inundaţii
Autorităţile se pregătesc de inundaţii

Codul portocaliu este valabil între orele 9.10 şi 18.00, perioadă în care este posibil să se producă fenomenele vizate.

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, cedării apei din stratul de zăpadă, a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râurile mici din bazinele hidrografice: afluenţii de dreapta ai râului Timiş aferenţi sectorului aval S.H. Caransebeş – amonte confluenţă cu râul Spaia, Gladna - bazin superior aferent amonte acumularea Surduc, Bega – bazin superior aferent amonte S.H. Făget, judeţele Caraş-Severin şi Timiş.
 

Codul portocaliu este valabil între orele 9.10 şi 18.00, perioadă în care este posibil să se producă fenomenele vizate.

Pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă, la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, începând cu ora 09:10, a fost activat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiilor - etapa 1 (grupa operativă) la sediul ISU Timiş. De asemenea, au fost prealertate turele care asigură permanenţa la subunităţile din Lugoj şi Făget şi s-a dispus verificarea şi pregătirea tehnicii de intervenţie la inundaţii.

ISu Timiş

În cursul dimineţii, pompierii timişeni au fost solicitaţi la câteva situaţii punctuale în localităţile Nădrag, Coşteiu de Sus, Crivina şi Poieni, în care carosabilul sau gospodării au fost inundate, ca urmare a precipitaţiilor abundente şi a scurgerilor de pe versanţi.

De asemenea, în localitatea Crivina, s-a dispus construirea unui dig din saci de nisip pe o porţiune de aproximativ 50 m în apropierea parcului central.

ISu Timiş

În continuare se monitorizează situaţia din teren. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Banat" al judeţului Timiş este pregătit să intervină pentru a asigura siguranţa cetăţenilor.

ISu Timiş

"Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale, să-şi păstreze calmul şi să respecte recomandările autorităţilor locale", au transmis cei de la ISU Timiş.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite