Asaltul AUR-Noua Dreaptă la Primăria Timişoara. Niciunul din cei amendaţi nu domiciliază în Timiş. Reacţia societăţii civile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Simion cu micfrofonul în Primăria Timişoara
George Simion cu micfrofonul în Primăria Timişoara

Niciunul din cei sancţionaţi după asaltul Primăriei Timişoara, organizat AUR şi Noua Dreaptă Mehedinţi, vineri, 14 ianuarie 2022, nu locuieşte în judeţul Timiş.

Jandarmeria Română a dat 12 amenzi în valoare de totală de 44.000 de lei după asaltul AUR şi Noua Dreaptă de la Primăria Timişoara de vineri, 14 ianuarie 2022. Jandarmii au aplicat opt amenzi de 4.500 de lei pentru intrarea într-un spaţiu închis fără purtarea măştii de protective şi patru sancţiuni de 2.000 de lei pentru încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. 

Primul sancţionat a fost parlamentarul AUR George Simion. Deşi Simion a spus într-o conferinţă de presă nu a adus oameni cu autocarul la protestul de la Timişoara, niciunul din cei sancţionaţi nu au domiciliul în Timişoara sau în judeţul Timiş. 

Protestul din faţa primăriei a fost organizat de Florin Măneanu, preşedintele partidului Noua Dreaptă – filiala Mehedinţi, „împotriva scumpirilor în lanţ pe care Administraţia USR-istă timişoreană, condusă de actualul Primar FRITZ Do(ni)mic, le-a "IMPUS" chiar de la începutul Anului, în viaţa Timişorenilor”, după scria Măneanu pe Facebook.
 

„Ceea ce s-a întâmplat a fost o umilire a Timişoarei”

„Plutim într-un absurd unic după Revoluţie. Niciodată nu s-a întâmplat ceva similar, ca locuitorilor unui oraş mare să le fie batjocorită administraţia de cineva din afara oraşului. Cum ar arăta ca timişorenii să meargă într-un alt oraş şi să ia cu asalt primăria de acolo. Este ceva greu de priceput din punct de vedere logic. Actuala administraţie a Timişoarei este plină de bune intenţii, e modernă, adaptată la lumea contempornă europeană, numai că rezistenţa faţă de ceea ce vor să facă este extrem de mare. Şi în primărie, şi în structurile justiţiei locale, chiar şi Poliţia Locală sau Jandarmeria, pentru că e inadmisibil să lase primăria vraieşte din punct de vedere al securităţii instituţiei. Toate astea arată că actuala administraţie este înconjurată de o mare rezistenţă împotriva schimbărilor...Fritz se luptă cu o rezistenţă foarte mare, credeam că voinţa noastră exprimată la vot e suficientă, dar se pare că nu e aşa. Ceea ce s-a întâmplat a fost o umilire a Timişoarei! Nu al lui Fritz, ci a Timişoarei ca oraş. E inadmisibil. Sper ca lumea să înţeleagă şi să vadă ce face acest partid AUR. Doamne fereşte să apuce să conducă ţara, ne vom scufunda într-un coşmar. Nu au repere de civilizaţie contemporană minimă”, a spus scriitorul şi profesorul universitar Daniel Vighi.

„E un teatru absurd, e Kafka”
 

Cu doi ani în urmă, George Simion a venit la Timişoara, la comemorarea Revoluluţiei, iar o mână de timişoreni l-au împiedicat pe liderul de la AUR să se apropie de treptele Catedralei. Printre ei s-a numărat şi revoluţionarul Corneliu Vaida. 
 

„Nici eu nu înţeleg ce caută şeful Noii Drepte din Mehedinţi să vină să manifeste aici. Nu e prima dată. Mă mir că i se aprobă asemenea manifestări în numele unei democraţii care nu ştiu dacă trebuie aplicată întotdeauna oricui şi oricum. Pe de altă parte, stau şi mă întreb dacă oamenii au intrat cu forţa sau au fost lăsaţi să intre. La poarta primăriei sunt trei angajaţi ai Poliţiei Locale. Pe lângă ei, ar mai fi trebuit să fie nişte organe ordine, pentru că atunci când se aprobă o manifestaţie se face un plan de bătaie a anumitor organie, se monitorizează fiecare mişcare, aşa se face de 32 de ani. Nu ştiu ce s-a întâmplat acuma de a fost sincopa asta. Nu au schiţat niciun gest. Cum să stai cu mâna în buzunar când o hoardă din asta de sceleraţi îţi intră în primărie? Este inacceptabil. Aştept demisia directorului interimar al Poliţiei Locale şi să fie daţi afară cei trei poliţişti locali care făceau paza. E un teatru absurd, e Kafka. Asta a fost o mini mineriadă cu nişte nenorociţi manipulaţi şi plătiţi. Că nu au venit ei aşa pe gratis, nu şi-au lăsat slujbele să vină la Timişoara să-l dea jos pe primarul ales de timişoreni. Că nu l-au ales ei, l-au ales timişorenii, cu bune, cu rele. Aici nu mai e vorba de Fritz, e vorba de primăria ta. Fritz nu e doar primarul USR-iştilor”, a spus Corneliu Vaida.
 

„S-au folosit întotdeauna oameni pe care-i poţi manipula”
 

Într-o conferinţă de presă organizată la Timişoara, liderii AUR au vorbit despre necesitatea promovării idealurilor revoluţiei şi a Punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara. Mai mult, manifestanţii din faţa Primăriei Timişoara au strigat sloganuri de susţinere a Proclamaţiei. 
 

„Astfel de mişcări nu au absolut nicio legătură cu Proclamaţia de la Timişoara. A spune că ei susţin Punctul 8, atâta vreme cât pe listele lor erau doi oameni care au tras la revoluţie, asupra unuia planează şi acum o suspiciune, este în continuare deputat AUR, nu cred că îi legitimează să vorbească despre aşa ceva. Sunt nişte naţionalişti gregari care nu-şi au locul într-un oraş multietnic şi tolerant ca Timişoara. Din acest motiv au şi adus întăriri de la Noua Dreaptă din Mehedinţi. Pentru că trebuie să vii cu oameni care nu înţeleg spiritul Timişoarei, pentru a încerca să ai succes în aceste tentative naţionaliste. Dar e uşor absurd pentru că poţi să ceri demisia unui primar când eşti nemulţumit, pentru că trăieşti în acel oraş şi ai nişte probleme, dar să vii dintr-un alt oraş, să spui că eşti nemulţumit de activitatea lui, pe care evident nu o cunoşti, este total absurd. Totdeauna au adus oameni cu autobuzul. Şi în martie, la Târgu Mureş, la fel şi în Covasna, de curând, nu mai vorbim de minerii aduşi <să facă ordine> în Bucureşti. Se folosesc şi s-au folosit întotdeauna oameni pe care-i poţi manipula, să-i aduci într-o zonă în care nu ai forţe locale manipulante care să-ţi facă jocul. Ei pot să devină mai uşor agresivi pe teme care nu sunt ale lor, ei fac ce li se spunea. Discursul AUR penetrează foarte bine pentru că el merge pe ideea că a existat întotdeauna un procent de aproximativ 10 la sută care a aparţinut extremismului naţionalist. Ei erau alături de România Mare, PUNR, Vatra Românească, partidul lui Becali sau Dan Dicconescu. Lideii s-au schimbat, dar a rămas acest filon violent, naţionalist, cu tente bigote care spun că definesc naţiunea română, care este una pură, fără niunul fel de interferenţe din exterior", a declarat Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, unul din semnatarii Proclamaţiei de la Timişoara în martie 1990.
 

„E o ruşine imensă pe care eu o resimt până în fibra mea”
 

Vasile Popovici, cu o experienţă de 21 de ani în diplomaţie, fost ambasador al României în Portugalia şi Maroc, susţine că societatea civilă din Timişoara e obligată să reacţioneze la acţiuni precum cele întâmplate săptămâna trecută. 
 

„Este foarte grav ce s-a întâmplat la Timişoara. Este de necrezut ca o grupare de ideologie extremistă să treacă munţii şi să vină să intre în primăria Timişoara. Asta se întâmplă şi pentru că istituţiile statului nu funcţionează, ceea ce este foarte grav, ci şi pentru că în Timişoara societatea civilă a devenit anemică şi dezorganizată. Cred că e timpul să ne organizăm, să ne apărăm instituţiile, votul... Îl vedem pe acest George Simion, această nulitate violentă, încercând să acapareze revoluţia, încercând să ne dezorganizeze instituţiile, este momentul unei reacţii ferme. Ce face procuratura? De ce nu se deschide un dosar penal împotriva acestui descreierat? E vorba de spaţiul nostru, e vorba de locul în care trăim. Nu este posibil să rămânem cu braţele încrucişate când vedem că vin nişte legionaroizi de la Turnu Severin şi nu este posibil să permitem instituţiilor să rămână impasibile. Drumul legionaroid duce la violenţă extremă. Avem lecţia istoriei, ce ne mai trebui? Nu ştiu dacă această ruşine o au şi alţii, dar eu o am. Suntem vreo şase milioane de români care trăiesc în străinătate. Unii sunt aleşi în consilii locale, unii sunt aleşi primari. Oare ne-ar conveni nouă ca un român din Germania, primar, şi avem aşa ceva, să păţească ce păţeşte Dominic Fritz, care vorbeşte o limbă românească şi e mai ataşat de oraşul nostru mai mult decât noi locuitorii lui? E o ruşine imensă pe care eu o resimt până în fibra mea”, a declarat profesorul Vasile Popovici. 
 

VĂ MAI RECOMANDĂM SĂ CITIŢI:

Amenzile date de Jandarmerie după asaltul AUR de la Primăria Timişoara. George Simion a fost „primul amendat“

George Simion şi Noua Dreaptă, scandal la Timişoara. Reacţia lui Dominic Fritz: „Scopul acestor bande a fost să creeze haos şi panică în instituţie”

Asaltul AUR de la Primăria Timişoara. A fost dechis dosar penal pentru violarea sediului profesional VIDEO

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite