VIDEO Protest faţă de poluărea din Rovinari. 2.500 de oameni au mărşăluit pe străzile oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 2.500 de locuitorii ai oraşului Rovinari, din judeţul Gorj, au mărşăluit pe străzile oraşului, pentru a protesta faţă de decizia Guvernului de redeschidere a depozitului de cărbune de lângă oraş.

 Oamenii spun că nivelul poluării în localitatea va fi foarte ridicat. Depozitul de cărbune de la cariera Roşia nu are autorizaţie de mediu, dar Guvernul a luat măsura redeschiderii, la solicitarea Complexului Energetic Oltenia, pentru a avea stocuri necesare pentru funcţionarea termocentralei Rovinari pe perioada de iarnă. Participanţii la protest s-au întâlnit la ora 16,00 în faţa Casei de Cultură din localitate, după care au mers în marş pe străzile oraşului până la depozitul de cărbune. Oamenii au purtat măşti la gură. În fruntea coloanei de protestatari s-a aflat primarul oraşului, Robert Filip, cel care a iniţiat şi organizat acest marş:

 „Niciodată, cei de la CEO nu au spus că trebuie să face aceste proceduri. Au făcut procedurile de licitaţie şi nu au venit nimeni. Domnul ministru a luat act de minciunile tranmise de cei de la CEO, care nu au transmis realitatea din teren şi nu au spus că nu au fost în stare să mute depozite şi să parcurgă procedurile necesare. Situaţia este generată de cei de la CEO pentru că stocurile le-au vândut căte privaţi. Aşa spun că de zece ani de ani zile că este o situaţie temporară. O să continuăm să protestăm la două săptămâni, pentru a pune oamenii să muncească şi să nu ne mai considere bătaia lor de joc. (...) Cerem să vină Corpul de control al ministrului Energiei“,

 a spus primarul de la Rovinari, Robert Filip.

Locuitorii sunt şi eu revoltaţi de această situaţie. „Maşinile se murdăresc imediat. Sunt acoperite de un praf negru. Trebuie să stăm cu geamurile închise la locuinţe. Respirăm un aer foarte poluat. Autorităţile trebuie să ne apere“, a spus un localnic din Rovinari. 

Imagine indisponibilă

Conducerea CEO a emis un comunicat de presă în care arată că redeschiderea depozitul este o problemă de siguranţă a sistemului energetic naţional şi că au fost luate toate măsurile pentru că populaţia să nu aibă de suferit: „Amenajarea noului depozit de carbune de la EMC Rosia care va raspunde tuturor cerintelor de mediu este una dintre investitiile prioritare de mediu derulate de CE Oltenia in prezent, care va fi finalizata la inceputul anului viitor si pentru care au fost parcursi toti pasii legali necesari.

Executarea lucrarilor a fost ingreunata de anumiti factori externi: 

     -renuntarea la amplasamentul stabilit initial din cauza blocajelor intervenite in negocierile purtate cu proprietarii de terenuri pe care urma sa se realizeze noul depozit de carbune si repozitionarea acestuia pe un alt teren;

      -intarzierile cauzate de derularea procedurilor de achizitie a lucrarilor si echipamentelor necesare.

Redeschiderea pentru o perioada determinata a vechiului depozit reprezinta o necesitate din motive care ţin de siguranţa energetica nationala - obiectiv primordial care ar trebui sa fie constientizat de orice factor politic, inclusiv din administratia publica locala. Depozitul trebuie sa asigure stocul de carbune necesar functionarii SE Rovinari cu 3 grupuri energetice in perioada de iarna.

Folosirea temporara a vechiului depozit nu poate fi realizata prin dispozitii ale conducerii CE Oltenia, ci numai prin decizii guvernamentale, acestea avand la baza siguranta sistemului energetic national conform estimarilor Dispeceratului Energetic National pentru acest sfarsit de an.

Pentru perioada utilizarii depozitului vechi, CE Oltenia a adoptat măsuri de protecţie a factorilor de mediu, respectiv montare de panouri fonoabsorbante cu o inălţime de peste 4 m, pe o lungime de cca 900 m, precum si carcasări ale punctelor de deversare si înlocuirea rolelor uzate, influenta asupra mediului inconjurator urmand a fi monitorizata permanent. De asemenea, doua masini cu apa vor asigura umectarea carbunelui pe perioada depunerii in depozit“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite