„Uşile lui Traian“ s-au dărâmat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii din Roşia de Amaradia sunt speriaţi de aceste fenomene
Localnicii din Roşia de Amaradia sunt speriaţi de aceste fenomene

Localnicii din comuna Roşia de Amaradia au fost zdruncinaţi ieri-dimineaţă de o nouă alunecare de teren din cauza fenomenului de îngheţ-dezgheţ.

Drumul Judeţean 675 C a fost blocat ieri-dimineaţă timp de o oră din cauza bolovanilor desprinşi dintr-un mal de pământ care are o înălţime de aproximativ 30 de metri. Alunecarea de teren s-a produs la mai puţin de un kilometru de satul Seciuri, unde, în 2006, sute de case au fost înghiţite de pământ. După ce angajaţii primăriei, dar şi ai Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu-Jiu au îndepărtat bolovanii de pe tronsonul de drum care face legătura între satele Roşia şi Seciuri, reprezentanţii autorităţilor locale au anunţat că pericolul nu a fost îndepărtat.

„Zona respectivă, malul acela, se numeşte chiar «Uşile lui Traian» şi putem spune că bolovanii care au căzut reprezintă tocul acestor uşi. Trebuie să se intervină urgent, aşteptăm o echipă de ingineri de la Drumuri ca să stabilească o soluţie: fie mai toarnă nişte dale din beton, fie îl vor arunca în aer, pentru că malul are o înălţime de 30 de metri. Putea fi o nenorocire, dacă era o maşină în zonă praf se făcea”, a declarat viceprimarul din Roşia de Amaradia Cristinel Ciocan.

Localnicii au fost îngroziţi când au văzut ce s-a întâmplat. O casă aflată peste drum de mal putea fi acoperită de pământ.  Oamenii spun că un zid de sprijin ar salva pentru moment situaţia. „Se numesc «Uşile lui Traian», pe aici a trecut Traian cu oastea. Ar trebui să se pună o plasă de sprijin, de protecţie, altfel vor mai ajunge bolovani pe carosabil. E periculos şi pentru cei care trec pe aici, mai ales pentru şoferi”, a declarat Constantin Luţă, un bărbat de 73 de ani.

Primarul Liviu Cotoşman a spus că evenimentul a avut loc din cauza fenomenului de îngheţ-dezgheţ. „Am sunat la Consiliul Judeţean şi am cerut sprijin pentru consolidare, pentru că există pericolul să mai pice bucăţi din acest mal. Este un drum judeţean şi trebuie asă rezolvăm această problemă, cred că s-a datorat fenomenului de îngheţ-dezgheţ”, a încheiat Liviu Cotoşman.

Cinci ani de la dezastru

Localnicii din satul Seciuri, al comunei Roşia de Amnaradia, sunt speriaţi de aceste fenomene, după ce în mai 2006 au pierdut toată agoniseala de-o viaţă. Atunci, în câteva ore, întreg satul a fost ras de pe harta judeţului şi sute de case au fost afectate de alunecarea de teren.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite