Şi-a riscat viaţa pentru ţară şi s-a ales cu un salariu de mizerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Vlad se simte umilit de statul român
Ion Vlad se simte umilit de statul român

Ion Vlad, fost militar, care a participat la misiuni pe trei fronturi din lume, a ajuns să primească un venit de patru ori mai mic faţă de sfârşitul anului trecut. Maiorul în rezervă, care şi-a pus viaţa în pericol, încasa, în urmă cu 11 luni, o sumă de 3200 de lei, iar acum primeşte doar un salariu de 800 de lei.

Ion Vlad este funcţionar în cadrul Biroului de Evidenţa Populaţiei de la Consiliului Judeţean Gorj. Primeşte un salariu de numai 830 de lei. Acesta este maior în rezervă, fiind disponibilizat din armată în anul 2006, după 21 de ani de activitate. Din anul 2007 s-a angajat ca funcţionar la Consiliul Judeţean Gorj, pentru că a absolvit şi Facultatea de Administraţie Publică. Avea un trai decent, asta pentru că venitul său se compunea din pensia de apropximativ 1900 de lei şi salariul în cuantum de 1300 de lei. În iarna anului trecut, în urma apariţiei unei prevederi legislative, a fost nevoit să renunţe  la una dintre cele două surse de venit. A renunţat la pensie, cu toate că era mult mai mare, „pentru că am dorit să fiu o persoană activă“, ne-a spus Ion Vlad. Din această vară şi salariul i s-a redus semnificativ, astfel încât a ajuns să să trăiasc dintr-un venit de numai 830 de lei, care a însemnat o adevărată dramă în familia lui. „Nu mă pot plânge. Salavarea meu este că soţia lucrează ca medic şi câştigă destul de bine“, ne spune Ion Vlad.

Şi-a pus de multe ori viaţa în pericol

Ion Vlad a participat la trei misiuni internaţionale de menţinere a păcii, nu de puţine ori viaţa lui fiindu-i pusă îân pericol: „Am participat la misiunea de menţinere a păcii UNAVEM III din Angola, misiunea de menţinere a păcii MONUC III din R.D. Congo şi misiunea „Enduring Freedom” din Afganistan. Am supravieţuit deşi, aşa cum bine ştiţi, au fost şi mulţi militari români care au murit la datorie, devenind eroi ai acestei ţări“, povesteşte Ion Vlad.  A fost capturat, împreună cu alţi colegi, de trupele de gherilă în timpul misiunii din Angola şi a reuşit să fie pus în libertate în urma negocierilor pe care le-a purtat. „Mi-am văzut moartea în faţa, pentru că acei bandiţi obişnuiau să-i măcelărească pe cei pe care-i prindeau, să le ia maşinile şi să le vândă. Norocul meu a fost că ştiam puţin limba portugheză şi am reuşit să discut cu ei. Unul dintre ei făcuse doi ani de facultatem în România. Ne-au lăsat în viaţă, dar ne-au luat maşina“, ne povesteşte Ion Vlad. Acesta se simte umilit de modul în care este tratat de stat: „Este umilitor şi degradant şi suntem trataţi ca nişte paria ai societăţii. Parcă suntem o armată de tâlhari

Militar de la 14 ani

Ion Vlad a intrat în armată de la vârsta de 14 ani: „Nu aveam nici 14 ani când am fost admis la Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova. După absolvire, am urmat Şcoala de Ofiţeri Activi de Transmisiuni de la Sibiu. N-am să pot uita niciodată culoarea sângelui presărat pe zăpadă ce curgea prin masca de cauciuc mulată pe faţă la o temperatură de -20 de grade, n-am să uit niciodată că în perioada 1983 – 1986, pe timpul iernii, am purtat în picioare aceiaşi bocanci în permanenţă îmbibaţi de apă pe care nu puteam să-i usuc, căldura fiind oprită din dispoziţia lui Ceauşescu“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite