FOTO Târgujienii s-au îmbulzit pentru o sticlă cu aghiasmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aghiasma a fost în cantităţi suficiente
Aghiasma a fost în cantităţi suficiente

Astăzi a fost îmbulzeală mare la mai toate bisericile din Târgu Jiu. Credincioşii au venit în număr mare pentru a luat apă sfinţită de Bobotează. Poliţiştii şi jandarmi au fost la datorie, astfel încât au fost evitate evenimentele nedorite.

Preoţii s-au organizat şi au pregătit o cantitate suficentă de apă sfinţită. Credincioşii au venit cu plasele pline de sticle pentru a luat aghiasmă şi pentru rude. „Iau apă şi pentru copii pentru că ei nu au putut să ajungă fiindcă sunt la serviciu. Nu este chiar aşa de aglomeraţie. Merge destul repede. Am aşteptat cam 10-15 minute până când am luat“, ne-a spus o credincioasă care a venit la biserica de lângă Piaţa Mică. Vasele mari cu aghiasmă era alimentate cu un furtun chiar din biserică. 

Comerciantele de busuioc au fost nelipsite. Acestea vindeau o legătura cu un leu.

Aghiasma nu se strică niciodată

Preotul Dumitru Niţă spune că aghiasma de Bobotează trebuie consumată până pe 14 ianuarie: „Este bine să consumăm această apă în prima săptămână după Bobotează, până pe data de 14 ianuarie, când are loc sfârşitul praznicului, iar apoi, în cursul anului, în zilele de post, dimineaţa, înainte de a mânca, însoţit de rugăciune“.

Aghiasma este apa sfinţită de preot în cadrul slujbei Sfeştaniei şi în ziua de Bobotează. Aghiasma poate fi de două feluri: aghiasma mică, atunci când se săvârşeşte slujba numită „Sfinţirea cea mică a apei", şi aghiasma mare, când se săvârşeste „Sfinţirea cea mare a apei", în ziua de Bobotează.

Aghiasma nu se strică niciodată. Dacă aghiasma capătă însă un miros neplăcut, din pricina vasului în care a fost păstrată, şi nu mai poate fi folosită, aceasta se varsă într-o apă curgătoare curată sau la rădăcina unui copac.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite