FOTO «Botezul viilor» la Bălăneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa cu care vor fi udate viile a fost sfinţită
Apa cu care vor fi udate viile a fost sfinţită

«Botezul viilor» este un obicei străvechi care a fost reluat de trei ani, la iniţiativa unor viticultori inimoşi din comuna Bălăneşti. Această tradiţie constă în sfinţirea apei care va fi folosită la stropirea viilor şi pomilor, pentru a fi feriţi de dăunători.

Obiceiul a avut loc la sfârşitul acestei săptămâni, de Sfântul Trifon, ocrotitorul viilor, la marginea unei plantaţii aparţinând lui Vasile Cochină, preşedintele Asociaţiei viticole «Dealul Bălăneştiului», care a organizat această manifestare tradiţională. Preotul comunei a susţinut o slujbă specială, prin care a sfinţit apa care va fi folosită apoi la stropirea plantaţiilor şi a rostit o rugăciune menită să alunge toate relele care ar putea afecta culturile agricole. 

După momentul religios a avut loc prezentarea unei expoziţii de caricatură realizată de cunoscutul artist Grigore Haidău, iar un grup folcloric a susţinut un recital. La final, organizatorii i-au invitat pe oaspeţi la o masă câmpenească, unde mâncarea a fost de post. 

Un obicei care datează de secole

Vasile Cochină a spus că era un obicei ca atunci când se culegea via să se petreacă: „Am prins timpurile, înainte de colectivizare, când deţinătorii de vie nobilă, la momentul culesului, întindeau mese cu toţi oamenii care lucraseră în timpul anului. Tăiau un berbecuţ sau un viţel şi petreceau“. 

Ion Cepoi, directorul  Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, a spus că obiceiul este unul care datează de secole: „Evenimentul din Dealul Bălăneştiului e unul deosebit, pentru că reprezentanţii comunităţii Bălăneştiului au avut puterea, înţelepciunea şi curajul de a readuce în memoria locuitorilor acestei aşezări obiceriuri şi tradiţii care au însoţit această comunicatea de-a lungul a sute de ani“

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite