Cum să îţi creşti imunitatea în mod natural, fără să înghiţi zeci de pastile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se spune că sănătatea este cel mai de preţ lucru pe care îl poate avea omul. Dacă sănătatea ne este afectată, întregul nostru univers ne este dat peste cap. Nu este de mirare că oamenii de ştiinţă “născocesc” tot felul de combinaţii de medicamente care ne promimt o imunitate de fier.

Oamenii de rând, însă, trebuie să se bazeze fie pe un stil de viaţă sănătos, fie pe anumite reţete tradiţionale dovedite de-a lungul timpului că menţin sănătatea la un nivel optim. 

Se ştie că un sistem imunitar puternic şi echilibrat ne fereşte de infecţiile bacteriene, parazitare, fungice şi virale, reducând creşterea celulelor tumorale. Prima linie de apărare o constituie pielea şi mucoasele; dacă agenţii patogeni trec de acestea, ei trebuie să primească un răspuns prompt din partea sistemului imunitar. 

Când imunitatea este scăzută, infecţiile se manifestă mai puternic şi pentru o durată mai mare de timp. Sistemul imunitar este unul dintre cele mai complexe sisteme ale corpului omenesc. De cele mai multe ne apără de multe afecţiuni, dar uneori mai dă şi greş. Pentru a preveni acest lucru, organismul trebuie ajutat prin îmbunătăţirea dietei şi a stilului de viaţă. 

Specialiştii de la Harvard spun că primul pas spre o viaţă sănătoasă este o conexiune directă între stilul de viaţă şi un sistem imunitar bun.  La păstrarea sănătăţi contribuie în egală măsură alimentaţia raţională, gimnastica zilnică, masajele regulate, plimbările şi excursiile, sportul făcut în mod raţional, alternarea lucrului cu timpul liber. De asemenea, specialiştii ne îndeamnă să bem alcool cu moderaţie, să dormim suficient, să ne păstrăm igiena, să ne controlăm din când în când tensiunea arterială, dar  şi greutatea corporală. 

Stresul şi imunitatea 

Medicina modernă care a tratat legătura dintre emoţii şi sănătatea fizică cu scepticism, a ajuns să aprecieze relaţia strâns legată de minte şi corp. O mare varietate de boli, inclusiv tulburări gastrice, urticarie şi chiar boli de inimă, sunt legate de efectele stresului emoţional. În prezent, relaţia dintre stres si funcţia imunitară este studiată de un număr de oameni de ştiinţă, dar, până în prezent nu este un domeniu major de cercetare pentru imunologii. 

image

FOTO ninacheriephd.com

„Fabrica de imunitate”  

Fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, spune că „fabrica de imunitate” este localizată la nivelul intestinelor, de aceea disbacterioza, dezchilibrul florei intestinale, aduce “falimentul“ sistemului imunitar, potrivit helpnet.ro. Consumul de alimente nesănătoase (cu adaos de conservanţi şi / sau excesiv de grase, dulci, sau prelucrate chimic),  antibioticele, alcoolul şi drogurile distrug microbiota formată din bacteriile bune, având un impact negativ masiv asupra sistemului imunitar. Remediul îl reprezintă probioticele precum bacteriile lactice, microorganisme vii prezente în iaurt. Însă, important este ca iaurtul să fie cât mai natural, fără lapte praf reconstituit, arome, coloranţi, fructe, agenţi de îngroşare, zahăr sau alte zaharuri (glucoză, fructoză).

De asemenea, apa joacă un rol vital în tot acest proces, hidratarea fiind extrem de importantă.

image

FOTO thefitindian.com

Medicamente din natură pentru creşterea imunităţii

Unul dintre factorii ce influenţează sistemul imunitar este alimentaţia. De aceea, antioxidanţii nu ar trebui să lipsească din meniul nostru zilnic. Un exemplu din această clasă este Resveratrol-ul, un antioxidant puternic obţinut din struguri roşii - atât din fruct, cât şi din coajă. De asemenea, propolisul este văzut ca cel mai puternic “medicament” natural antiinfecţios.

Ceaiurile sunt şi ele foarte benefice în special în sezonul rece deoarece au rol de hidratare, cresc imunitatea generală şi, la nivel respirator, încălzesc organismul, relaxează şi tonifică. În acest scop pot fi consumate diverse infuzii: din soc, tei, muşeţel, iasomie, cimbrişor, muguri de pin, muguri de plop etc. Ceaiurile trebuie consumate călduţe, de preferat cu lămâie, iar, ca şi îndulcitor, este recomandat a se folosi miere. 

De asemenea, ceapa, usturoiul, cartofii dulci şi iaurturile naturale, se numără printre alimentele care ne feresc de multe "bătăi de cap".

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite