Urgenţele iau locul medicilor de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sucevenii bolnavi vin să se consulte gratis la spital în loc să stea la coadă sau să plătească taxe la medicul de familie. În aceste condiţii, medicii de la Urgenţe ajung să trateze zilnic peste 200 de pacienţi, deşi numeroase afecţiuni sunt minore.

Doctorii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean abia mai fac faţă avalanşei de pacienţi care ajung la uşa lor. „A crescut cu 10-15% numărul bolnavilor care ajung la Urgenţe, comparativ cu anul trecut. Ne vin foarte mulţi pacienţi care ar putea fi trataţi la medicul de familie. Probabil afluenţa aceasta este din cauza schimbărilor bruşte de temperatură şi din cauza modificărilor survenite în legislaţie, medicii de familie fiind obligaţi să perceapă taxă pacienţilor care depăşesc numărul 20 la rând“, ne-a spus Tiberius Brădăţan, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţe. Astfel, aproximativ 230 de bolnavi trec pragul UPU în fiecare zi în speranţa de a fi consultaţi şi trataţi rapid.


„Nu am avut nimic“


Într-o astfel de situaţie se afla ieri Ioan Calancea. Deoarece se simţea rău, el a „sărit“ peste medicul de familie şi s-a prezentat direct la spital. „Am diabet şi trebuie să ţin regim, iar ieri m-am simţit cam rău şi am zis să merg să văd ce spune medicul de familie. Dar nu am avut ce să stau pentru că erau vreo 10 oameni la rând şi am zis să vin la Urgenţe. Nu am avut nimic, dar mi-a fost frică“, ne-a povestit Ioan Calancea, pensionar.


De asemenea, pacienţii sunt mulţumiţi că la spital aşteaptă mai puţin timp decât la medicul de familie şi, în plus, nu trebuie să plătească pentru consultaţie.
Potrivit noilor reglementări ale Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, medicii de familie nu pot consulta zilnic decât 20 de pacienţi în fiecare zi. Restul trebuie să-şi plătească pentru consultaţie sau să-şi facă altă programare.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite