Portret / Alin Onofrei acoperă pereţii clădirilor cu graffiti
0Tânărul sucevean a descoperit acest gen de artă în urmă cu trei ani şi de atunci se perfecţionează pentru a face desene tridimensionale. Unii ar crede că joaca se termină când ajungi elev, însă acest lucru nu este valabil şi pentru Alin Onofrei. Prima operă de artă a tânărului a fost baia şcolii. În liceu a desenat cu markerul pereţii toaletei, fapt care aproape l-a costat excluderea din şcoală.
Şi cum tot răul duce spre bine, directorul a reuşit să fie înduplecat şi să amenajeze un spaţiu unde tinerii să facă graffiti. „Ne-a lăsat să desenăm pereţii terenului de sport, a fost un început bun“, îşi aduce aminte tânărul.
Alin Onofrei explică tipurile de graffiti. „Sunt mai multe stiluri de pictură în graffiti, cum ar fi «wild stile», un desen sălbatic, fără o simetrie, «bubble», atunci când literele sunt umflate, «throw-up», fără elementele de detaliu, şi «tag-ul» care reprezintă semnătura în diferite forme“, explică Alin. Tânărul este cunoscut de colegii de la Cercul de Graffiti din cadrul Clubului Sportiv Nord Arena ca „Venon“. Alin Onofrei a anunţat că se pregăteşte pentru un proiect local la care va munci intens câteva zile bune.
Este la Cercul de Graffiti
„Am primit acordul de la Primărie şi urmează să pictăm luna aceasta patinoarul vechi. Vom fi opt persoane şi vom umple pereţii cu teme din sport. Vor desena şi siglele echipelor importante din lume în stilul «bubble», dar şi scene din sportul pe gheaţă“, adaugă studentul. Tânărul a obţinut şi premii. Primul a fost la concursul organizat de Muzeul de Istorie, cu ocazia Festivalului Satiric Bucovina, unde a luat locul I, apoi a participat la Concursul Naţional de la Sfântu Gheorghe, unde a obţinut locul III pe echipe.
Şi-a lăsat semnătura pe mai multe clădiri din oraş, însă autorităţile nu-i dau voie să facă graffiti în spaţii neamenajate. „Acest gen de artă era înainte în afara legii, nu era privit ca un hobby. Acum, prin acest Cerc de Graffiti nu mai suntem dezorganizaţi. Suntem în jur de 30 de tineri care doresc să înveţe să facă graffiti tridimensional“, spune Alin.
Tânărul susţine că un graffiti 3D este mai dificil de realizat şi necesită mai mult timp deoarece literele şi personajele trebuie să pară că ies din perete. O viziune realistă care dă valoare unei lucrări cu spray.
__________________
profil
născut. 11 mai 1990, Suceava.
studii. Este student în anul I la Facultatea de Informatică, Universitatea „Ştefan cel Mare“.
familie. Mai are un frate.
întrebări şi răspunsuri
Ai pleca în străinătate să munceşti?
Dacă aş avea ocazia să găsesc ceva în domeniul meu aş pleca. Nu mă împiedică dorul de casă. Aş munci oriunde aş fi plătit mai bine ca în ţară. Aş pleca în Irlanda, unde am un frate, şi unde vreau să îmi petrec vacanţa de vară.
De ce graffiti şi nu pictura pe pânză?
Mă ajută să mă exprim mai bine, îmi lasă libertatea pe care pictura clasică nu o are. Vreau să-mi creez un stil al meu şi cred că voi reuşi prin exerciţiu şi prin participări la cât mai multe concursuri. Din păcate, în ţară sunt foarte rare, cele mai multe sunt organizate la noi în judeţ, la Cercul de Graffiti deschis recent.
ce-i place
Îi plac programarea pe calculator, jocurile şi desenul pe pânză. Dintre cărţi cel mai mult l-a impresionat „Codul lui Da Vinci“, de Dan Brown. Crede în prieteniile trainice şi adoră muzica bună.
ce nu-i place
Nu-i plac deloc profesorii care iau mită şi pun note mari pe nedrept studenţilor. Nu este de acord cu noua reformă din învăţământ deoarece, după părerea lui, dă peste cap întregul sistem educativ.