Medicii Spitalului Judeţean din Suceava, ofensaţi de campania antişpagă: „Nu ar fi momentul să aruncăm la gunoi hârtiile de pe uşi, cu mita şi corupţia?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Obiectivdesuceava.ro
FOTO: Obiectivdesuceava.ro

Mai mulţi medici ai Spitalului Judeţean Suceava sunt de părere că afişele cu mesaje antişpagă lipite pe uşile şi pereţii unităţii medicale sunt jignitoare şi ar trebui să dispară. Afişele au fost puse de fostul manager al unităţii, Vasile Râmbu. Tot vechea conducere a introdus şi un sistem de supraveghere video în spital, precum şi un sistem electronic de pontare care-i depistează imediat pe care care nu respectă programul de muncă.

Potrivit obiectivdesuceava.ro, doctori foarte cunoscuţi ai Spitalului Judeţean Suceava au pornit o mini-campanie, pe grupurile private de whatsapp, prin care cer să fie scoase de pe uşile şi pereţii spitalului afişele prin care pacienţii şi vizitatorii sunt anunţaţi că în unitate nu se dă şi nu se primeşte mită.

„Lansez o întrebare: Nu credeţi că ar fi momentul să aruncăm la gunoi toate hârtiile de pe uşile şi pereţii spitalului cu mita şi corupţia? Într-un spital civilizat, european, e normal să induci pacienţilor percepţia că sunt trataţi de medici ca potenţiali infractori? 

Chiar nu avem cu ce tapeta PEREŢII într-un spital? Sau v-aţi obişnuit cu decorul. Cred că deţinem recordul la numărul de fiţuici cu aceste mesaje. 

După cum cred că deţinem recordul la numărul de camere de supraveghere (şi aici ar fi nişte probleme juridice remarcate de specialişti, dar nu e momentul)", a transmis unul dintre chirurgi. 

Mesajul acestuia a fost primit cu mult entuziasm de colegii săi. Unii s-au grăbit să-l aprobe. La un moment dat, un alt chirurg a mărturisit că a încercat să rupă un afiş, dar nu a reuşit.

„Am încercat să scot vreo două, aşa, de sanchi, mă deranjează şi pe mine ubicuitatea lor. Surpriză (sau nu?): sunt LIPITE, nu glumă! Cine le-a pus, s-a gândit să ţină, să intre în structura geamului! Va fi ceva muncă să fie date jos…”, spune cunoscutul chirurg sucevean.

Spitalul Suceava, primul din ţară certificat antişpagă

Afişele buclucaşe au fost puse de fostul manager al Spitalului Judeţean Suceava, Vasile Râmbu, în cadrul unui proiect care avea drept scop combaterea corupţiei din unitatea medicală.

Aşadar, Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este primul din România care este certificat oficial că a implementat sistemul de management anticorupţie, primul standard internaţional cu un asemenea obiectiv, respectiv ISO 37001:2016.

În cadrul managementului antimită, printre alte măsuri, spitalul a fost împânzit de afişe prin care cei care intră în unitate sunt informaţi că nu trebuie să dea plicul cu bani. 

Ei bine, unii medici nu au fost încântaţi de acest demers, cum n-au fost încântaţi nici de sistemul video de supraveghere şi nici de sistemul electronic de pontaj care-i depista imediat pe care care nu-şi respectau programul de muncă. Sistemul de pontare a fost introdus după ce Vasile Râmbu a constatat că numeroşi medici stăteau mai puţin în spital decât ar fi trebuit, pentru a petrece mai mult timp în cabinetele private.

Economistul Vasile Râmbu a demisionat din funcţia de manager în primăvara acestui an, după infectarea în masă a salariaţilor spitalului. Sute de medici şi asistente s-au infectat cu SARS-COV-2. 

Vasile Râmbu este anchetat de DNA pentru că spitalul nu a luat la timp măsurile de prevenire a răspândirii bolii. 

Pe de altă parte, economistul a condus unitatea medicală a reuşit să modernizeze toate secţiile, de la ziduri, la apartură. Totodată, în perioada menţionată au fost angajaţi 150 de medici.

Citeşte şi:

Tehnicile de otrăvire ale Rusiei. Cine a vrut să-l scoată din joc pe Navalnîi?

Proiectul spectaculos care vrea să schimbe faţa unui mare oraş din România. Arhitectul îl furnizează gratuit

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite