Aproape 4.000 de suceveni au protestat în faţa Prefecturii Suceava, pentru cauza soţilor Bodnariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 4.000 de suceveni au ieşit în stradă pentru a susţine cauza soţilor Bodnariu. FOTO: Dănuţ Zuzeac
Aproape 4.000 de suceveni au ieşit în stradă pentru a susţine cauza soţilor Bodnariu. FOTO: Dănuţ Zuzeac

Circa 4.000 de persoane au protestat sâmbătă la prânz în centrul Sucevei împotriva deciziei autorităţilor de protecţie a copilului din Norvegia de a le lua soţilor Bodnariu cei cinci copii.

Cel mai mare protest organizat în ultimii ani, în municipiul Suceava, s-a produs astăzi, 16 ianuarie 2016, în faţa Prefecturii Suceava. Circa 4.000 de oameni s-au adunat în centrul oraşului reşedinţă de judeţ pentru a susţine familia Bodnariu.

La acest protest, ce a început la ora 11.00 şi a durat până în jurul orei 13.00, au luat parte în special familii şi membri ai bisericilor neo – protestante din Suceava, incluzând numeroşi tineri şi copii. Printre cei prezenţi s-au numărat şi senatorii suceveni Steliana Miron şi Ovidiu Donţu.

„Un denunţ, care nu susţine în niciun fel evidenţa vreunui abuz fizic sau psihic şi care nu indică faptul că exista un pericol iminet privind siguranţa copiilor, nu justifică o acţiune radicală şi în forţă a Barnevernet”, a declarat David Reguş, unul dintre organizatori.

„Am venit pentru că fiul meu cel mare, în vârstă de 10 ani, mi-a spus să mergem pentru ca nu cumva Protecţia Copilului să ne ia şi pe noi şi să ajungem nefericiţi”, a declarat o femeie prezentă la protest.

„Suntem aici pentru familia Bodnariu şi Nan, precum şi pentru celelalte familii de români cărora le-au fost răpiţi copii de către statul norvegian”, a declarat un alt participant la miting.

Aproape 4.000 de suceveni au ieşit în stradă pentru a susţine cauza soţilor Bodnariu. FOTO

Aproape 4.000 de persoane au semnat o scrisoare deschisă ce îi este destinată ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, pe care organizatorii protestului i-au înmânat-o prefectului judeţului Suceava, Constantin Harasim, ca reprezentat al Guvernului în teritoriu. În cele ce urmează vom prezenta integral mesajul scrisorii:

„Cetăţenii români, semnatari ai acestei scrisori, ca reprezentanţi ai compatrioţilor noştri din întreaga lume, suntem uniţi la această adunare publică şi susţinem cu solidaritate cauza înapoierii, de către Norvegia, a tuturor celor cinci (5) copii Bodnariu, părinţilor Marius şi Ruth Bodnariu. Suntem conştienţi că decizia luată de autorităţile norvegiene pe data de 16 noiembrie 2015, de a confisca copiii, a căror vârstă este între patru (4) şi nouă (9) ani, este exagerată şi neîntemeiată.

În noiembrie, drepturile parentale şi familiale ale lui Marius şi Ruth au fost grav încălcate prin: confiscarea fără preaviz a fetelor Bodnariu care au fost luate de la şcoală şi a băieţilor de acasă (inclusiv a celui mai mic copil, care este sugar şi are patru luni); arestarea tatălui Marius, la locul de muncă; intimidarea fără succes a mamei Ruth, de către autorităţile norvegiene; interogarea părinţilor (Marius şi Ruth) fără să aibă un avocat personal şi interogarea lui Marius fără a-i permite accesul la translator.

Copiii familie au fost confiscaţi fără a li se face în prealabil o evaluare psihologică adecvată, fetele au fost răpite de la şcoală fără a li se comunica părinţilor motivul acestui act, copilul încă sugar a fost despărţit de mama sa pentru un motiv bizar. Considerăm că separarea copiilor şi lipsa intenţiei de a-i sprijini pe părinţi, în a corecta anumite comportamente nepotrivite în cadrul familiei şi alegerea unor soluţii extreme nu este nici în beneficiul familiei şi cu atât mai mult al copiilor.

În ciuda faptului că autorităţile norvegiene au abuzat grav de puterea lor pentru a destrăma această familie, Marius şi Ruth, în calitate de părinţi iubitori şi preocupaţi, s-au supus în mod transparent şi deschis tuturor investigaţiilor autorităţilor norvegiene pentru a-şi putea recăpăta copiii înapoi. În tot acest proces, autorităţile norvegiene au folosit tactici de intimidare şi zel excesiv în interogarea copiilor Bodnariu, folosind întrebări tendenţioase al căror scop a fost să incrimineze părinţii, să construiască dovezi incriminatorii împotriva părinţilor şi să ascundă dovezile care susţin apărarea părinţilor împotriva acuzelor iraţionale, extreme şi neconcludente, care le-au fost aduse.

Autorităţile norvegiene au admis imediat şi au afirmat răspicat că nu cunosc şi nu sunt sigure de natura şi calitatea îngrijirii parentale pe care Marius şi Ruth au oferit-o copiilor lor. Totuşi, aceleaşi autorităţi norvegiene au insistat în mod maliţios şi răutăcios să le retragă, lui Marius şi Ruth, drepturile parentale şi în mod vindicativ au continuat să urgenteze procedurile pentru adoptarea copiilor lui Marius şi Ruth.

Aceste preocupări ne fac ca astăzi, 16.01.2016, să fim împreună aici, la această adunare publică în faţa prefecturii din Suceava şi să transmitem evenimentul în întreaga lume prin intermediul canalelor media.

Noi, cetăţenii din România, purtăm în suflet sentimente de prietenie şi admiraţie pentru cetăţenii din Norvegia şi potrivit credinţei noastre creştine ne rugăm ca Regatul Norvegiei să înţeleagă şi să simpatizeze cu adunarea noastră publică. Vă implorăm şi apelăm la dumneavoastră ca autorităţile norvegiene să intervină pentru reunirea lui Marius şi Ruth Bodnariu cu toţi cei cinci copii (5) ai lor şi să renunţe la revocarea drepturilor parentale în cazul lui Marius şi al lui Ruth.

Cu aleasa preţuire,

Românii din România şi din străinătate, uniţi şi solidari cu Marius, Ruth, Eliana, Naomi, Ioan şi Ezekiel Bodnariu (Familia Bodnariu)”.

Prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, a ţinut să-i felicite pe organizatorii protestului, deoarece acesta a fost unul paşnic, civilizat şi fără evenimente negative.

Aproape 4.000 de suceveni au ieşit în stradă pentru a susţine cauza soţilor Bodnariu. FOTO

„Vreau să vă mulţumesc pentru modul deosebit în care a fost organizat acest miting, de mare amploare, unul dintre cele mai mari proteste din ultimii ani. Am auzit mesajul de final, să lăsaţi şi spaţiul verde şi esplanada la fel cum aţi găsit-o. Mă onorează şi vă felicit pentru modul de a gestiona şi de a vă implica”, a declarat Harasim.   

Alte ştiri pe această temă:

Cazul Bodnariu, drama nedescifrată a românului din Norvegia rămas fără cei 5 copii. Sunt anunţate proteste în oraşe importante din Europa şi America

FOTO Protest în Capitală pentru familia de români ai cărei copii au fost luaţi de autorităţile norvegiene

UPDATE / VIDEO Cazul Bodnariu din Norvegia. Sute de timişoreni au manifestat în faţa Prefecturii Timiş: „Dacă statul vrea copii, să şi-i facă”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite