Reacţia poliţistului englez care a lucrat la cazul Ţăndărei, în care traficanţii de copii au fost achitaţi de justiţia română: „Mă tem pentru poporul român“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bernie Gravett, şocat de decizia magistraţilor de la Târgu Mureş FOTO g4media.ro
Bernie Gravett, şocat de decizia magistraţilor de la Târgu Mureş FOTO g4media.ro

Poliţistul britanic, Bernie Gravett, care a lucrat la cazul Ţăndărei, a rămas şocat când a aflat că justiţia din România i-a achitat pe toţi cei 25 de inculpaţi pentru că ”fapta nu există”.

Într-un interviu acordat jurnaliştilor de la g4media.ro, anchetatorul a explicat că existau probe pentru ca aceştia să fie condamnaţi, punctând faptul că britanicii au trimis în închisoare 120 de membri ai bandei.

”Sunt extrem de trist pentru victimele, familiile lor şi pentru poliţiştii care au lucrat timp de 5 ani la acest caz în România. Toate eforturile lor nu au condus la nimic. Nu pot spune dacă este vina sistemului, a instanţei sau a procurorilor. Tot ce pot spune este că, în opinia mea, erau probe. Le-am furnizat procurorilor români dovezi privind exploatarea şi munca forţată la care au fost supuşi 181 de copii din Ţăndărei, aici în Marea Britanie. În plus, le-am dat dovezi privind spălarea de bani întrucât încasările obţinute în Marea Britanie erau trimise în România. În urma percheziţiilor din Ţăndărei, în aprilie 2010, au fost găsiţi bani, aur, bunuri furate, maşini scumpe, o bogăţie inexplicabilă şi mai multe arme de foc. Percheziţiile au fost filmate, cum poate Curtea să spună că nu există dovezi?”, s-a revoltat poliţistul englez la auzul veştii.

”Mă întreb cum se face că britanicii au anchetat şi condamnat 120 de membri ai acestei bande în timp ce românii nu au condamnat pe nimeni. Europol a calificat gruparea Ţăndărei drept cel mai mare grup de trafic de persoane din Europa. Copiii au fost duşi în fiecare ţară din UE şi exploataţi pe străzile din nordul Norvegiei şi până la coasta Mediteranei. Cei 25 de suspecţi se ocupau cu traficul de copii în toată Europa. În ochii mei erau vârful grupării şi existau probe ca să fie condamnaţi. Dacă i-am fi adus în Marea Britanie şi i-am anchetat aici, ar fi mers la închisoare de multă vreme”, a continuat poliţistul.

”La auzul acestei veşti triste, mă tem pentru poporul român. Sistemul de justiţie penală din România a dat greş atât faţă de  copiii care au fost trataţi şi exploataţi, cât şi faţă de viitoarele victime. Gruparea din Ţăndărei devine şi mai puternică cu această decizie atroce a Curţii. Este o zi tristă pentru justiţia din România”, a declarat Bernie Gravett pentru G4media.ro.

Cum a ajuns Gravett să se ocupe de dosarul traficanţilor

În vara lui 2004, inspectorul şef Bernie Gravett şi inspectorul Colin Carswell de la Poliţia din Westminster s-au lovit de o nouă provocare. Copilaşi din România cerşeau pe străzile din centrul Londrei sau furau din magazine şi buzunare. Copii de 6 ani se strecurau în cafenele şi şuteau poşete sau telefoane mobile. Ofiţerii de poliţie au făcut investigaţii şi au descoperit că nu era vorba de furturi accidentale. Copiii aveau în spate o reţea care îi adusese special în Marea Britanie pentru aşa ceva. Fuseseră aduşi ilegal, ascunşi în maşini sau tiruri. Mai mult, copiii romi erau mutaţi dintr-un oraş în altul ca să cerşească şi să fure. Investigaţiile poliţiei metropolitane au arătat că reţeaua de hoţi şi cerşetori provenea din România şi era de etnie romă. Cei mai mulţi erau din Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, de lângă Slobozia.

Statisticile poliţiei londoneze arată că 1.087 de copii au fost aduşi din România în UK pentru cerşetorie şi furturi. Şi asta până la momentul aderării României la UE, în 2007. Împreună cu serviciul Imigrări, poliţia a declanşat operaţiunea ”Golf” care a condus, între 2004 şi 2006, la expulzarea a 407 indivizi implicaţi în reţele de crimă organizată. Rezultatele nu au întârziat: reclamaţiile de furturi şi tâlhării în centrul Londrei au scăzut cu o treime.

Începând din 2002, gruparea din Ţăndărei a traficat un număr mare de copii români, până la 10.000, conform lui Bernie Gravett, fost inspector şef al Poliţiei Metropolitane din Londra. Aceştia ajungeau la cerşit în ţări vestice, mutaţi dintr-un stat într-altul: Spania, Italia, Franţa, Norvegia – dar mai ales Marea Britanie.

Astfel, gruparea din Ţăndărei strângea aproximativ 160.000 de euro pe an pentru fiecare copil traficat. Copiii proveneau din comunităţi marginalizate, fără acces la servicii de bază de educaţie şi sănătate. Pentru a acoperi cheltuielile necesare plecării peste graniţă, familiile făceau un împrumut iniţial de 1.000 de euro, la care se adăuga dobânda. Astfel, oamenii ajungeau să fie subjugaţi de o mafie locală care le transfora copiii în sclavi şi îi ţinea sub control printr-un sistem de camătă.

Faptele s-au prescris

Cei 25 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei au fost achitaţi definitiv luni, 23 decembrie, de Curtea de Apel Târgu-Mureş, transmite Mediafax. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiţi la cerşit în Anglia, iar datele arătau că cei mici au fost traficaţi de inculpaţi.

„Achitat inculpat. Respinge cererea de repunere pe rol formulată de d-na avocat (...), în calitate de apărător ales al inculpaţilor. Respinge cererile de schimbare a încadrării juridice formulate de inculpaţi prin apărători la termenul de judecată din data de 10 decembrie 2019”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Târgu-Mureş.

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei, în Ialomiţa.

În cadrul operaţiunii numită „Europa" au fost efectuate zeci de percheziţii domiciliare, la care au participat şi ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi specialişti Europol. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracţionale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerşească sau să comită infracţiuni stradale.

Tribunalul Harghita a dispus achitarea celor 25 de inculpaţi după ce faptele s-au prescris. În dosarul Ţăndărei au fost judecate 25 de persoane, iar procesul s-a încheiat după aproape 9 ani. DIICOT a declarat apel, iar Inspecţia Judiciară s-a autosesizat după ce dosarul s-a încheiat după aproape 9 ani.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite