Scandal de proporţii: Poliţist din Olt acuzat că ar fi ameninţat cu moartea un judecător al Curţii Constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un poliţist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt este acuzat că, alături un coleg de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi un deţinut încarcerat la Giurgiu, ar fi implicat în ameninţarea cu moartea a unui magistrat al Curţii Constituţionale a României. Cele trei persoane implicate vor fi aduse astăzi la audieri la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie d

Informaţia care a suscitat atenţia tuturor a fost furnizată în această dimineaţă de Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a postat un comunicat de presă pe siteul propriu.

Potrivit celor date publicităţii, identitatea celor trei persoane implicate în ameninţarea judecătorului de la Curtea Constituţională a României (CCR), respectiv Aspazia Cojocaru, a fost stabilită după ce magistratul a făcut plângere în legătură cu faptul că ,,a fost ameninţată  înainte de începerea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din funcţie a preşedintelui României, cu privire la votul pe care urmează să îl dea". Cercetările efectuate până în acest moment al urmăririi penale de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împreună  cu ofiţeri de poliţie judiciară ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din Inspectoratul General al Poliţiei Române şi cu sprijinul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii, au condus la identificarea unei persoane care a exercitat unul dintre cele două acte de ameninţare.

Astfel, din probele administrate în acest dosar, a rezultat că unul dintre cele două acte de ameninţare a avut loc în noaptea de 5/6 iulie, între două intervale orare: 22.00-23.00, respectiv 3.00-4.00 dimineaţa. Cel de-al doilea act de ameninţare s-a produs printr-un mesaj transmis judecătorului Aspazia Cojocaru la data de 10 iulie. Comunicatul Ministerului Public arată că, în temeiul probatoriul ştiinţific administrat în cauză inclusiv pe baza profilului ADN, a fost identificată  persoana care a exercitat cel de-al doilea act de ameninţare cu moartea asupra judecătorului Aspazia Cojocaru prin intermediul mesajului din data de 10 iulie.

Poliţiştii au folosit tehnica de la serviciu

Drept urmare, s-a dispus începerea urmăririi penale „in personam” (adică numai împotriva persoanei care a săvârşit infracţiunea, în lipsa unei persoane determinate aceasta neputând avea loc, n.a.) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj faţă de o persoană aflată în prezent în regim legal de detenţie.          
Probatoriul cercetărilor în cauză administrat până în acest moment a relevat faptul că doi lucrători de poliţie – unul de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt, respectiv Valentin Ion Ruxăndroiu, şi celălalt de la Direcţia Generală a Municipiului Bucureşti, au efectuat în zilele de 6-7 iulie verificări în bazele de date privind evidenţa persoanelor după criteriul ,,Cojocaru Aspazia”, deşi nu aveau în lucru o cauză penală în acest sens.

Organele statului au dispus începerea urmăririi penale faţă de cei doi lucrători de poliţie pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.  În prezent, în baza autorizaţiei emise de către judecător, este în derulare o percheziţie la locul de detenţie (Penitenciarul Giurgiu, n.a.) a deţinutului identificat în temeiul probelor ca fiind autorul ameninţării cu moartea din data de 10 iulie, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să fie adus cu mandat de aducere pentru a fi audiată de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. De men'ionat că deţinutul în cauză execută în prezent o condamnare pentru săvârşirea infracţiunii de omor după ce şi-a ucis tatăl.
 „Având în vedere pericolul concret al faptelor, împrejurările comiterii acestora şi stabilirea existenţei/inexistenţei unei legături de cauzalitate între demersul lucrătorilor de poliţie şi faptele de ameninţare cu moartea, în prezent se efectuează verificări - inclusiv de natură administrativă, pentru lămurirea cauzei sub toate aspectele.  De asemenea, cei doi lucrători de poliţie vor fi aduşi cu mandat de aducere în cursul zilei de astăzi pentru a le fi adusă la cunoştinţă învinuirea de către procurori”, mai spune sursa citată.      

IPJ Olt nu comentează

Ameninţările celor implicaţi ar fi avut ca scop influenţarea judecătorului CCR de a nu vota favorabil pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu la momentul cu pricina, când situaţia tocmai era analizată de magistraţii CCR.

Reprezentanţii IPJ Olt nu au dorit să comenteze în niciun fel informaţiile apărute şi date publicităţii de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite