Bateriile de tip pastilă, risc fatal dacă sunt înghiţite. Ce simptome vizibile există

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baterii de tip pastilă FOTO Wikipedia
Baterii de tip pastilă FOTO Wikipedia

Specialiştii atrag atenţia părinţilor că fiecare casă ascunde o astfel de capcană pentru cei mici, bateriile putând provoca leziuni sau intoxicaţii fatale.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor atrage atenţia pe site-ul oficial asupra pericolului real pe care îl reprezintă bateriile de tip pastilă.

„Ştiţi câte obiecte din casă au baterii de tip pastilă? Dacă verificaţi, veţi fi surprins. De forma unei pilule sau a unei monede mici, ele sunt folosite în telecomenzi, jocuri, jucării, termometre, felicitări muzicale etc. La unele dintre aceste dispozitive, compartimentul în care se află bateriile poate fi deschis cu uşurinţă, ceea ce poate fi riscant pentru copii. Pericolele sunt reale! Sănătatea şi chiar viaţa copiilor ar putea fi în joc“, spun specialiştii ANPC, care vorbesc de pericolul unor leziuni grave ale organelor interne, care se pot produce în doar câteva ore, în cazul înghiţirii unui astfel de obiect.

„Care sunt riscurile?  Atunci când este înghiţită, bateria de tip pastilă intră în contact cu saliva. Reacţia chimică rezultată poate provoca arsuri interne şi duce la leziuni grave, ba chiar la deces. Cele mai periculoase în acest sens sunt bateriile de tip pastilă cu litiu-ion“, se menţionează în articolul postat pe site-ul ANPC. De asemenea, în caz de înghiţire bateriile se pot bloca în esofag. 

Duceţi-l imediat la urgenţe

Simptomele nu apar imediat după înghiţirea bateriei, spun specialiştii. Atunci când apar, cei mici acuză senzaţia de sufocare, durere în piept, tuse, respiraţie zgomotoasă, sângerări nazale asau intestinale, febră.

risc baterii - ANPC

„Dacă suspectaţi că un copil a înghiţit o baterie de tip pastilă, duceţi-l imediat la Urgenţe“, este recomandarea specialiştilor, care ne sfătuiesc să ţinem bateriile de acest tip departe de copii şi să ne asigurăm că produsele care funcţionează cu baterii nu pot fi uşor desfăcute. Şi bateriile descărcate pot fi la fel de periculoase ca şi cele încărcate, prin urmare va trebui să le eliminăm folosind centrele de colectare speciale.

Ce să NU facem

Dacă avem suspiciunea sau certitudinea că cel mic a înghiţit o baterie, primul gest trebuie să fie acela de a transporta micul pacient la Urgenţe. De asemenea, suntem sfătuiţi să nu îi permitem să bea sau să mânânce şi nici să îi provocăm vomă. Medicului care îi va oferi ajutor medical îi va fi de folos dacă vom prezenta aparatul din care provenea bateria, astfel încât să poată fi identificat tipul de baterie şi eventualele reacţii chimice pe care le poate provoca.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite