Vasilica Martin transformă lutul în obiecte unicat (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasilia Martin face obiecte din ceramică de şase ani şi spune că realizarea acestora a devenit un mod de realxare şi deconectare de la problemele de zi cu zi

CITIŢI ŞI

Olimpica Sibiului vrea să schimbe România

Eugenio Barba:„Urâtul de azi se vede în artă“

O persoană foarte optimistă şi încrezătoare în propriile puteri, Vasilica Martin a ales să nu se plictisească după pensionare. Aşa s-a decis, în urmă cu şase ani, să înceapă să modeleze lutul şi să îl transforme în obiecte unicat, creând cu propriile mâini o lume specială. Acum, obiectele pe care aceasta le realizează sunt extrem de apreciate, atât de iubitorii de artă din ţară, cât şi de cei din străinătate. De la cercei şi mărgele, până la aplice pentru perete, vaze sau chiar veioze, toate obiectele au ceva aparte, care le deosebeşte de ceea ce oferă piaţa. „ Această activitate mă ajută foarte mult să îmi menţin psihicul, nu mă lasă să mă plictisesc. Chiar recomand tuturor să facă ceva,  orice, pentru că este extrem de benefic. Oricine are înclinaţie pentru un anumit lucru şi poate face ceva, să nu lase timpul să treacă degeaba“, consideră Vasilica Martin.

De la desen la ceramică
Aceasta spune că toată viaţa a fost cu creionul în mână, i-a plăcut foarte mult să deseneze, iar asta a ajutat-o să aibă o viziune diferită asupra obiectelor pe care le realizează acum. Consideră totuşi că pentru a putea realiza astfel de obiecte este nevoie de talent şi „mână“, întrucât nu este deloc o muncă uşoară.   „În trecut, eu desenam permanent. Fie că era vorba de portrete sau peisaje, trebuia să fac câte ceva, iar asta m-a ajutat foarte mult în activitatea de acum. Baza olăritului am depins-o tot după pensionare, când am făcut, la Horezu, un curs de ceramică. Fiind totuşi destulă ceramică pe piaţă, am decis să nu copiez pe nimeni şi să fac ceva cu totul şi cu totul diferit“, a completat artista.
Pentru că activitatea sa presupune şi un spaţiu foarte mare, sibianca a decis, împreună cu fiica sa, să îşi deschică propriul atelier acasă, fiind unul dintre puţinele ateliere de ceramică existente în prezent la Sibiu. „ Tot timpul, casa şi curtea ne sunt pline de obiecte. În orice caz, dacă nu ai spaţiu suficient pentru a-ţi face atelier, nu poţi să te apuci de aşa ceva. Eventual, poţi cumpăra obiectele de la olari şi tu doar să le pictezi, dar asta înseamnă muncă pe jumătate, iar noi nu am vrut asta“, explică Vasilica Martin.

Pasiunea mai presus de orice
Sibianca spune că plăcerea pentru ceea ce face este mai presus de greutăţile pe care le presupune această muncă, fiecare obiect trecând printr-un adevărat ritual, până a ajunge la forma finală. „Lucrul cu lutul este foarte greu, dar şi extrem de frumos, pentru că îşi oferă posibilitatea de a-ţi pune imaginaţia la contribuţie. Noi modelăm obiectele, noi le ardem şi tot noi le pictăm. Am preferat să nu facem multe odată, dar să facem obiecte speciale, pentru a nu rămâne cu ele pe stoc“, completetază aceasta. Vasilica Martin este acum o prezenţă permanentă şi la târgurile şi expoziţiile de profil din întreaga ţară, reuşind chiar să îşi formeze o clientelă fidelă.

Întrebări şi răspunsuri
Cum aţi ajuns în Sibiu?

Locuiesc aici de 32 de ani, de când m-am căsătorit şi mă consider sibiancă, în adevăratul sens al cuvântului. N-aş mai putea pleca de aici niciodată. Bucureştiul este un oraş extrem de zgomotos, cu o agitaţie inutilă, în care nu aş mai putea să locuiesc.
Ce vă place să faceţi, cel mai mult?
Vazele şi aplicele sunt sectorul meu şi niciodată una nu iese ca cealaltă. Îmi place să le fac pentru că am o infinitate de posibilităţi de modele.
Pe ce pun clienţii accent?Pe calitate sau pe preţ?
Depinde. Fiind unicat, oamenii înţele, iar cunoscătorii spun că sunt chiar ieftine. Există, bineînţeles şi clienţii care nu înţeleg ce presupune realizarea acestor obiecte, iar pentru aceştia contează preţul.
Care sunt preţurile unor astfel de obiecte?
Încep de la 10 lei, pentru cerceluşi sau anumite văzuţe, şi pot ajunge până la aproximativ 100 de lei, petru obiectele mai mari, care presupun şi mult mai multă muncă.

Ce-i place
„În primul rând, îmi place orice este legat de artă. Apoi, sunt o mare consumatoare de filme bune, de teatru, de spectacol. Chestiile tehnice mă atrag mai puţin“, spune Vasilica Martin.
Ce nu-i place
„ Este foarte greu de spus. Eu nu sunt o persoană pretenţioasă şi prefer să iau lucrurile aşa cum sunt, caut să mă opresc, în general, asupra lucrurilor bune. Cred  tptuşi că pot spune că nu îmi place urâtul, indiferent în ce domeniu se manifestă el“, a completata aceasta.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite