Olimpiciul cu care se mândreşte Sătmarul: Andrei Bud, un geniu al matematicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Negreşteanul s-a calificat, începând cu clasa
a IX-a, în fiecare lot restrâns al României pentru olimpiadele international şi
cu care a obţinut rezultate deosebite.FOTO - arhiva personala
Negreşteanul s-a calificat, începând cu clasa a IX-a, în fiecare lot restrâns al României pentru olimpiadele international şi cu care a obţinut rezultate deosebite.FOTO - arhiva personala

Andrei Bud se poate mândri cu un palmares impresionant în domeniul matematicii. Negreşteanul s-a calificat, începând cu clasa a IX-a, în fiecare lot restrâns al României pentru olimpiadele international şi cu care a obţinut rezultate deosebite.

Andrei Bud are 18 ani, este din Negreşti-Oaş şi este proaspăt absolvent al Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti. Lui Andrei nu i se pare important câte distincţii a obţinut. 

A început să dea atenţie tot mai mare acestei materii  când era în clasa a V-a şi îşi dorea să îşi repare media stricată de o nota şapte primită la un test. Când şi-a dat seama de talentul lui, fostul său profesor l-a sprijinit în drumul spre performanţă. 

Aşa a ales să meargă la olimpiadă, unde a ieşit al treilea pe judeţ. Atunci a deprins o pasiune pentru matematică. Deşi a pornit ca şi o constrângere, o necesitate, Andrei povesteşte că a ajuns să-i placă, motiv pentru care a început să lucreze din ce în ce mai mult în afara şcolii. Primele amintiri ale lui Andrei cu matematica sunt încă de la vârsta de cinci ani.

“Părinţii mi-au adus o carte de matematică de clasa I şi eu am învăţat destul de repede adunarea şi scăderea. Îmi amintesc cum tata se lăuda la toţi prietenii lui cu mine, punându-mă să-i fac scăderi şi adunări de numere foarte mari”, mărturiseşte Andrei.  

Un abonat al podiumului

Relatia lui Andrei cu matematica este de ,,dragoste pură'' , deşi se contopeşte foarte bine şi cu un aprig spirit competitiv, spune el. Despre antipatiile din rândul elevilor faţă de matematica predată în şcoli, Andrei crede că există din cauza faptului că matematica predată în şcoli e o parte foarte tehnică a acestei materii şi nu are aproape nimic de-a face cu ceea ce înseamnă cu adevărat matematica.

andrei cu tricolorul

Sătmăreanul se poate mândri cu un palmares impresionant în domeniul matematicii. Astfel, în 2011 a câştigat medalia de argint la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada. Apoi, în 2013 a cucerit medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Matematică şi medalia de aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori.

La începutul lunii mai 2014, negreşteanul nostru s-a întors cu medalia de argint de la Olimpiada Balcanică de Matematică, competiţie ce s-a desfăşurat la Pleven (Bulgaria). La Olimpiada Internaţională de matematică ce a avut loc în acest an în Africa de Sud, Andrei Bud a câştigat medalia de argint.

De asemenea a fost selectat să participe la un concurs de informatică organizat de Association for Computing Machinery (ACM) cu sprijinul IBM.

Vă mai recomandăm

Tinerii cu care ne mândrim: între cei mai buni studenţi români din străinătate e şi o brăileancă

Tineri de succes: Omer Cerrahoglu a ajuns în SUA. Alţi doi elevi de aur ai Maramureşului vor lua drumul străinătăţii

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite