Un primar acuză Garda Forestieră că a făcut exces de zel şi a lăsat un cămin de bătrâni fără lemne pentru iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Banat TV
Foto Banat TV

Gheorghe Românu, primarul oraşului Anina, din Caraş Severin, îi acuză pe cei de la Garda Forestieră că ar fi lăsat căminul de bătrâni fără lemne pe iarnă. Reprezentanţii Gărzii l-ar fi prins în două zile, consecutiv, pe şoferul Primăriei Anina cu câte un camion de lemne pentru care nu avea niciun fel de acte.

Cele două episoade s-ar fi încheiat cu o amendă de cinci mii de lei, respectiv una de şapte mii de lei pentru şofer, plus confiscarea lemnului şi a maşinii.

“Lemnele, de fapt nişte crăci rămase în urma exploatării unui parchet din pădurea proprietate a primăriei Anina, închis la această dată, au fost adunate de către angajaţii primăriei şi erau destinate Căminului pentru Persoane Vârstnice din Anina. Fiind parchetul închis, nu a mai fost nimeni care să emită documente de provenienţă şi transport. Urmare a celor petrecute în ziua precedentă, pentru a putea da căldură la Căminul pentru Persoane Vârstnice Anina, în data de 13 noiembrie, angajaţii primăriei au adunat de pe păşunile primăriei lemn de esenţă moale (tei, carpen, jugastru), cu dimensiuni de până la 10 cm, conform prevederilor din amenajamentul pastoral aprobat (s-a făcut curăţare de păşuni). Din nou, Garda Forestieră a urmărit maşina şi a întors-o de la poarta Căminului pentru Persoane Vârstnice Anina, confiscând întreaga cantitate de 2,98 mc”, arată primarul Aninei, care consideră că reprezentanţii Gărzii Forestiere au făcut exces de zel.

“Ne întrebăm dacă Garda Forestieră îşi face treaba cu acelaşi zel şi în cazul furturilor masive şi a defrişărilor ilegale din Parcurile Naţionale respectiv cele de pe DJ582C şi DJ582F, care oricum se fac cu ştiinţa autorităţilor competente în domeniu”, mai comentat primarul Aninei.

"Primăria Anina trebuie să respecte legea"

Reprezentanţii Gărzii Forestiere spun că nu au avut intenţia de a lăsa fără căldură căminul de bătrâni, dar consideră că oricine taie şi transportă lege trebuie să o facă legal. Mai mult, inspectorul care a aplicat sancţiunea spune că lemnul nu provenea din pădurea Primăriei Anina.

“Acţiunea a fost împreună cu cei de la Poliţie. Vreau să precizeze că noi nu ne opunem aprovizionării cu material lemnos al azilului sau a oricărei alte instituţii, dar avem obligaţia să respectăm prevederile legale şi să respectăm legea. Primăria Anina este obligată la rândul ei să respecte legea cu privire la transportul materialului lemnos, adică trebuie să aibă aviz pentru lemnul pe care îl transportă. Indiferent pentru cine este aceasta. Faptul că ei vin ulterior şi spun că lemnul era pentru azil, nu e o scuză. Trebuie să existe documentele necesare”, ne-a declarat Ienea Amar, consilier superior la Garda Forestieră.

Căminul de bătrâni din Anina are în grijă circa 20 persoane, din întreg judeţul Caraş-Severin. Primarul spune că încă nu este rezolvată total problema lemnelor pentru această iarnă, însă are promisiuni de la câţiva agenţi economici că va fi sprijinit.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite