Podul de piatră de la Herculane va fi reabilitat. Cât costă lucrările pentru refacerea monumentului istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO banatulmontan.ro
FOTO banatulmontan.ro

Reabilitarea podului de piatră cu colonadă, monument istoric de categoria A, va fi scoasă la licitaţie pe data de 3 iunie.

Primarul din Herculane, Cristian Miclău, spune că pentru lucrări sunt pregătiţi aproape 5,5 milioane de lei, obţinuţi prin proiectul „Reabilitare obiecte de patrimoniu pentru promovarea turistică a staţiunii Băile Herculane - Podul de Piatră”. Contractul de finanţare a fost semnat anul trecut, iar termenul de finalizare a lucrărilor este de 29 de luni de la semnarea contractului.

Lucrările la celebrul pod, care se află la intrarea în cunoscuta Piaţă Hercule, se referă la reabilitarea infrastructurii rutiere şi a culoarului acoperit cu refacerea elementelor arhitecturale iniţiale, cât şi a pavilionului pietonal. Podul va fi şi iluminat arhitectural.

Podul de Piatră cu coridor acoperit a fost construit în curbă în anul 1864, fiind una din realizările tehnice remarcabile ale secolului al XIX-lea. Litografiile arată existenţa iniţială a unui pod de lemn construit sub formă unghiulară încă din anul 1770.

„Podul a fost prevăzut cu un culoar acoperit (colonadă), cu o lăţime de 2,4 m, al cărui acoperiş s-a sprijinit pe console, şi un zid de 0,3 m. Construcţia trebuia să facă legătura între hotelurile de pe malul stâng al Cernei („Franz Josef-Hof”) şi băile termale de pe malul drept („Karolinenbad”). La fiecare capăt s-a amenajat câte un pavilion. Podul a fost bogat decorat şi flancat de statuia de 2,2 m a personajului mitologic Omphale. Pe un medalion sculptat în piatră a fost scris anul terminării construcţiei, 1865, începută în anul 1864, după planurile arhitectului austriac Carl Wilhelm Christian Doderer (1825-1900)”, scrie Wolker Wollmann în lucrarea intitulată „Patrimoniu preindustrial şi industrial în România”.

Primarul Cristian Miclău spune că după finalizarea lucrărilor la pod, întreaga zonă va avea o altă imagine deoarece şi piaţa, unde se află celebra statuie a lui Hercule, va fi finalizată.

“Suntem aproape gata pentru partea rutieră şi o să începem cu trotuarele, dar vom începe lucrările şi la cealaltă piată din centru, Piaţa 1 Mai, care va fi reabilitată în totalitate. În curând începem şi lucrările de reabilitare a clădirii primăriei, mai avem proiectul de reabilitare a liceului şi a unei parcări de lângă poliţie şi şcoală. În total, pentru toate lucrările din Herculane cheltuielile ajung la suma de aproape 30 de milioane de euro, bani care provin din fonduri europene, pe mai multe linii de finanţare, a declarat primarul din Herculane.

 

ReşiţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite