Zeci de nemţi au fost păcăliţi de hackerii români să dea bani grei pentru produse fictive. La cât se ridică prejudiciul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de germani au fost păcăliţi de mai mulţi hackeri din Râmnicu Vâlcea să dea bani grei pentru produse scoase la vânzare pe internet, produse ce în realitate nu existau. Afacerea ilegală a mers luni de zile până la sfârşitul acestei săptămâni, când, după o monitorizare prelungită, procurorii DIICOT şi poliţiştii au descins în 10 locuinţe ale hackerilor.

12 persoane au fost aduse la audieri, iar una dintre acestea a fost deja reţinută. Alţi opt hackeri din Râmnicu Vâlcea sunt cercetaţi în libertate, fiind bănuiţi de comiterea infracţiunilor de  constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică, fals informatic şi spălarea banilor. Din cercetări a reieşit că aceştia ar fi postat pe internet anunţuri false, privind vânzarea de bunuri, fără ca acestea să există în realitate. Persoanele vătămate, fiind interesate de achiziţionarea bunurilor, virau banii într-un cont creat de membrii grupării, însă produsele  nu ajungeau niciodată la destinaţie.

Până în prezent, au fost identificate peste 50 de persoane vătămate, majoritatea covârşitoare fiind din Germania. Prejudiciul este estimat la 35.000 de euro.

În urma percheziţiilor au fost ridicate mai multe laptopuri, telefoane, tablete, echipamente tehnice, înscrisuri şi 1150 de euro.

În urmă cu câţiva ani, oraşul Râmnicu Vâlcea a fost poreclit Hackerville de jurnaliştii americani de la revista Wired, din cauza numeroaselor cazuri de fraude informatice comise. Zeci de hackeri din Râmnicu Vâlcea au fost arestaţi în ultimul deceniu, în unele cazuri chiar cu sprijinul FBI, asta şi pentru că printre victime au fost numeroşi cetăţeni americani.

Râmnicu VâlceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite