Râmnicu Vâlcea: Paul Cheran, radioamator cu brevet la 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  E pasionat de staţii şi antene cu ajutorul cărora comunică cu oameni din ţară şi străinătate pe calea undelor. Vrea să se perfecţioneze în radioamatorism şi să atragă cât mai mulţi tineri.

Profil
NĂSCUT - 19 octombrie 1995, Râmnicu Vâlcea.
STUDII - Elev în clasa a VIII-a la Şcoala Generală Tache Ionescu din Râmnicu Vâlcea.
IDEALURI - Să ajungă să lucreze la Salvamont.

Paul Cheran a aflat despre cercetaşi în urmă cu mai bine de doi ani, în timpul unei ore de dirigenţie. La acea vreme, jumătate din clasa lui s-a înscris la Filiala Râmnicu Vâlcea a Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României pentru a afla tainele cercetăşiei. „Am mai rămas cercetaşi doar trei, patru dintre noi, restul s-au pierdut pe drum", povesteşte elevul. Prima acţiune pe care a avut-o la cercetaşi a fost la Voineasa. „Am fost la un campus de radioamatorism şi atunci am descoperit că sunt atras de acest gen de activitate. Un domn din Voinesa m-a învăţat să transmit prin unde radio şi am rămas foarte bun prieten cu el. Tot el mi-a făcut cadou o staţie pe care o păstrez şi azi. Ţin legătura cu el şi la telefon, dar şi pe calea undelor", declară Paul. După ce şi-a descoperit pasiunea de radioamator, Paul a urmat mai multe cursuri în domeniu. A dat apoi un examen la Piteşti ca să devină radioamator. „După examen am primit brevet de radioamator şi o staţie. Eu sunt cel mai mic radioamator din Vâlcea şi i-am uimit pe toţi când am luat brevetul", spune mândru Paul.


Ţine legătura cu radioamatori din străinătate


Pe calea undelor, Paul ţine legătura cu oameni din diferite zone ale ţării, dar şi din afară. „Vorbesc cu radioamatori din Franţa şi Italia. Purtăm discuţii despre tipurile de staţii pe care le folosim sau ce e nou în acest domeniu, despre antene, dar şi de locaţiile noastre", precizează elevul. Anul trecut cecetaşii vâlceni au reuşit să înfiinţeze în Vâlcea, Radioclubul Cozia, în cadrul căruia sunt deprinse tainele radioamatorismului. Radioclubul are o staţie proprie cu indicativul YO7KRS. În cadrul radioclubului sunt instruiţi copii şi tineri, teoretic dar şi practic pentru a participa la competiţii de radioamatorism pentru a face performanţă. Sunt organizate concursuri de iniţiere, sompozioane, seminarii, expoziţii şi târguri pentru radioamatori. „Merg la radioclub să mă specializez. Anul trecut am fost la un simpozion de radioamatorism şi la Târgu Jiu. Vreau să mă documentez cât mai bine pentru a participa la concursuri", spune Paul. Elevul a participat alături de cercetaşi, în 2009, la tabere în zonele montane din nordul judeţului. A luat parte la competiţii la „Cupa Izvoarelor", la Brezoi, iar la „Junior Ranger" care a avut loc la Obârşia Lotrului a purtat steagul cercetaşilor în timpul jurămintelor. Tot în 2009 a participat şi la Şcoala de Alpinism de la Turnu. „Am învăţat să ne căţărăm pe munte şi am descoperit că şi alpinismul mi se potriveşte", declară Paul Cheran.

ce-i place


„Să îi ajut pe cei care au nevoie de sprijin. Muntele foarte mult, drumeţiile lungi şi să nu mă întoarc niciodată pe acelaşi drum. Adoră jocurile pe calculator”.


ce nu-i place


Să fie întrerupt când face un lucru şi să îi impună cineva să trăiască după anumite reguli sau să le respecte şi nu suportă ciorba de orice fel.

Întrebări şi răspunsuri


Tinerii sunt atraşi de radioamatorism?


P.C.
: Puţini tineri sunt atraşi de radioamatorism. Am reuşit să conving doi colegi să intre în club. Unul dintre ei a renunţat din păcate. Dacă nu eşti pasionat de staţii, antene şi alte echipamente nu poţi fi radioamator.


Cum trebuie să fie un cercetaş?


P.C.: Să fie loial, să îi respecte pe cei din jur şi să fie punctual. Să fie respectos cu fiecare persoană, să nu ţină cont de rasă sau religie şi să cunoască foarte multe lucruri despre tot ce e în jurul lui.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite