Râmnicu Vâlcea: Iulia Dumitrescu vrea să facă Conservatorul în Finlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doreşte să se stabilească în Finlanda, ţara ei preferată. Îi place limba, sistemul de acolo şi speră să îi convingă şi pe părinţi să o urmeze.

Iulia Dumitrescu a fost atrasă de muzică de mică. „M-am născut cu pianul în casă pentru că familia mea e plină de muzicieni. Tata cântă la chitară, pian, clarinet, iar mătuşa e în corul Filarmonicii de Stat Ion Dumitrescu din Vâlcea. Când eram mică, pianul era un fel de jucărie pentru mine, până la vârsta de şapte ani, când am mers la şcoală şi am început să îl studiez", spune Iulia Dumitrescu. Eleva mărturiseşte că pianul e un instrument greu care îţi răpeşte mult timp şi e nevoie de muncă ca să îl înţelegi. „Asta am vrut să fac eu şi îmi place. Zilnic studiez aproximativ trei ore. Fac pian cu doamna profesoară Cristiana Lazăr ", declară Iulia. După un an de studiu, eleva a participat la primul concurs de pian la Palatul Copiilor din Bucureşti unde a obţinut premiul I. A participat la zeci de concursuri naţionale de pian în ţară, la Bucureşti, Târgovişte şi Bacău, unde a obţinut numai locul I şi II. Din clasa a III a mers şi la concursurile internaţionale de pian din Austria, Italia şi Franţa. La competiţiile din Italia şi Austria s-a clasat pe locul II, iar în Franţa la Concursul Internaţional de Pian „Musical de France" a obţinut locul I şi premiul I finalist. „Tot în Franţa am primit şi 60 de euro", precizează Iulia Dumitrescu. În Franţa a vizitat turnul Eiffel. „E imens, dar superb. Am mai văzut muzeul Luvru, dar nu pe tot, şi muzeul Dorsey", precizează eleva. În Italia a vizitat mai multe catedrale, dar nu a apucat să vadă Roma, iar în Austria, Palatul Prinţesei Sissi.

Pasionată de pictură şi fotografie

Iulia se relaxează în timpul liber pictând. Şapte ani a făcut şi cursuri de pictură cu doamna profesoară Cristina Bunea la Şcoala Populară de Artă din Râmnicu Vâlcea. Aici a învăţat să picteze pe lemn, pânză şi sticlă, cu tempera, ori în ulei. „Îmi place să fac peisaje, ori natură moartă. Am avut lucrări în expoziţii pe holul şcolii şi la Galeria de Artă Artex, cu peisaje şi flori", ne mărturiseşte eleva. Iulia Dumitrescu e pasionată şi de fotografie. „Îmi place să surprind păsări, animale, instrumente şi peisaje. Am sute de poze în calculator făcute cu aparatul digital, ori cu telefonul mobil, în ultimii patru ani. Nu am avut o expoziţie de fotografie şi îmi doresc un asemenea moment", spune Iulia. Eleva le recomandă copiilor care vor să înveţe un instrument să să repete mult acasă, cu atenţie, ca să facă performanţă. Ea spune că, un instrument nu poate fi învăţat superficial pentru că notele muzicale nu ies bine.

Ce-i place
Plimbările în aer liber cu prietenii. E pasionată de fotografie. Pozează orice şi speră ca într-o zi să aibă o expoziţie. În timpul liber pictează.

Ce nu-i place
Minciuna, oamenii superficiali şi invidioşi. Nu îi place sistemul de învăţământ din ziua de azi, manelele şi educaţia dată unor copii.
Întrebări şi răspunsuri

La ce instrumente mai cânţi?
I.D.: La vioară de anul acesta şi fac cu domnul profesor Nelu Vasile. E un instrument destul de greu, pentru că poziţia mâinii e alta şi e foarte incomodă. Mai fac cor în liceu cu profesorul Mihail Ştefănescu.

E vreo diferenţă între organizarea concursurilor de pian de la noi şi cele din afară?
I.D.: Da şi una foarte mare. În afară juriul e foarte corect şi respectă regulile concursului, ceea ce la noi nu se întâmplă. Aceste diplome naţionale ne ajută să intrăm la Conservator şi nu mai dăm unele examene.


profil
NĂSCUTĂ - 19 iulie 1994, Râmnicu Vâlcea.
STUDII - Elevă în clasa a IX-a la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea.
IDEALURI - Să ajungă o pianistă cu renume internaţional.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite