Ploieşti: A fost lansat “Drumul Voievozilor”
0Au fost incluse cele mai importante zone în care au fost făcute descoperiri arheologice şi există monumente arhitecturale de interes naţional.
După “Drumul Fructelor” şi “Drumul Vinului”, ieri, la Filipeştii de Pădure, a fost lansat cel de-al treilea proiect turistic important al judeţului Prahova, “Drumul Voievozilor”. Acesta străbate cele mai importante zone în care au fost făcute descoperiri arheologice şi unde există monumente arhitecturale de interes naţional. Cele 19 localităţi de o importanţă istorică deosebită sunt Filipeştii de Pădure, Filipeştii de Târg, Ariceştii Rahtivani, Măneşti, Cocorăştii Colţ, Târgşorul Vechi, Strejnic, Ploieşti, Negoieşti, Brazi, Tinosu, Gorgota, Balta Doamnei, Gherghiţa, Drăgăneşti, Ciorani, Sălciile, Fulga şi Boldeşti-Grădiştea.
“Am pornit un program ambiţios de dezvoltare a zonei de sud a judeţului care este cea mai bine reprezentată din punct de vedere istoric, dar care, din păcate, este prea puţin cunoscută. Sper să depunem pe 16 decembrie la Bruxelles acest pachet denumit Drumul Voievozilor, astfel încât să reuşim să atragem cel puţin tot atâtea fonduri câte s-au atras pe Drumul Vinului, unde am depăşit deja 50 de milioane de euro pe programe de infrastructură şi modernizarea combinatelor viticole”, a declarat Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.
Puncte de atracţie pentru iubitorii de istorie
Biserica lui Matei Basarab şi Curtea Domnească de la Gherghiţa, conacul Pană Filipescu şi ruinele Palatului Cantacuzino de la Filipeştii de Târg şi biserica Sfinţii Trei Ierarhi din Filipeştii de Pădure sunt câteva dintre punctele de atracţie de o importanţă istorică deosebită aflate pe acest traseu. De asemenea, la Târgşorul Vechi, Măneşti, Brazi, Balta Doamnei, Drăgăneşti şi Gherghiţa s-au descoperit mai multe resturi de unelte şi obiecte de ceramică specifice perioadei neolitice.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean intenţionează şi amplasarea câte unui bust în fiecare localitate aflată pe “Drumul Voievozilor” care să reprezinte personalitatea istorică cu cea mai mare semnificaţie pentru zona respectivă. Reprezentanţii comunei Filipeştii de Pădure deja au avansat numele domniţei Bălaşa Cantacuzino, cea care a ridicat Biserica Sfinţii Trei Ierarhi, denumită Voroneţul Ţării Româneşti.