Fenomen îngrijorător: tot mai multe fete de 13-14 ani fug de acasă în căutarea „iubiţilor” de pe Facebook

0
0
Fenomenul fetelor fugare, îngrijorează poliţia FOTO colaj foto
Fenomenul fetelor fugare, îngrijorează poliţia FOTO colaj foto

Un val de dispariţii de la domiciliu ale unor adolescente nu mai mari de 14 ani a fost remarcat de către poliţiştii prahoveni în ultima perioadă. Pare un fenomen aproape imposibil de stăpânit.

Neoficial sunt învinovăţite reţelele sociale şi relaţiile nefireşti care se nasc online între fete minore şi bărbaţi adulţi, dar în spatele fiecărei dispariţii este o dramă nerezolvată la timp.

Din luna august şi până în prezent au fost zeci de adolescente din Prahova care au ales să plece singure de acasă, multe în miezul nopţii, fără să lase măcar un singur indiciu despre traseul pe care intenţionează să-l parcurgă. 

Zece astfel de ”plecări voluntare” cum sunt denumite oficial, au fost făcute public de către poliţiştii din Prahova, doar în ultimele săptămâni, dar tot atâtea altele au fost ţinute oarecum ferite de ochii lumii, pentru că părinţii nu au aprobat mediatizarea dispariţiilor.

Îngrijorător este că fetele sunt găsite în zonele extrem de periculoase sau în braţele unor bărbaţi în toată firea care vor să profite inclusiv financiar de pe urma acestor copii vulnerabili.

Au fost cazuri în care adolescentele au fost găsite după zile de căutări,  într-un ”cuib” de traficanţi şi consumatori de droguri dintr-un cartier rău famat din Bucureşti. Altele au fost găsite pe litoral, la mănăstiri sau prin sate uitate de lume, în căutarea iubitului cunoscut pe Facebook.

Şterg urmele din online

Unele dintre ele nu sunt la prima plecare de acasă. Au făcut din asta un obicei şi au învăţat sau au fost învăţate să se ferească. Şterg orice urmă din online, îşi închid telefoanele şi nu mai dau semne de viaţă. Îşi ameninţă părinţii că, în cazul în care cer ajutor la poliţie, nu le vor mai găsi niciodată. Unele apelează 112, dar refuză să discute cu operatorul. Sunt momentele cele mai tensionate din timpul căutărilor pentru că poliţiştii nu ştiu dacă este vorba cu adevărat de o urgenţă sau doar despre o joacă de copil.

În astfel de situaţii poliţiştii sunt nevoiţi să apeleze la serviciile speciale pentru a găsi fetele rătăcite.

Din fericire toate adolescentele din Prahova, declarate dispărute de către părinţi, au fost găsite tefere şi aduse acasă, dar nimeni nu poate garanta că situaţia se va repeta în cazul unei noi ”plecări voluntare”.

În mod firesc, după o astfel de ispravă, fetele şi nu numai ar trebui incluse într-un program de consiliere psihilogică oferit de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, dar asta se întâmplă rar sau deloc.

Vă mai recomandăm şi: 

Şeful Terapiei Intensive Sibiu, infectat cu SARS-CoV-2: „Nu vreau să mă gândesc ce aş fi păţit dacă nu eram vaccinat”

Transfăgărăşan rămâne deschis, peste termenul limită, în timp ce Transalpina este în continuare închisă circulaţie 

Mai multe - Ploieşti

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite