Cu cât se vinde pe internet celebrul peşte din sticlă din comunism. Piaţa online a obiectelor de odinioară a explodat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peşte din sticlă, bibeloul nelipsit din casele românilor din anii 80 FOTO exquis.ro
Peşte din sticlă, bibeloul nelipsit din casele românilor din anii 80 FOTO exquis.ro

Obiectele pe care le regăseam aproape în fiecare casă de român, în anii `70-`80, au început să fie văzute cu alţi ochi, la 30 de ani de la Revoluţie.

Bibelourile din porţelan, produse la Curtea de Argeş în frunte cu nelipsitul peşte din sticlă, telefoanele vechi cu disc, produsele de papetărie ”Made in China” sau jucăriile româneşti au devenit obiecte de colecţie, căutate din ce în ce mai mult de colecţionari sau nostalgici.

Piaţa vechiturilor din România este tot mai mult în căutarea obiectelor, marcă a anilor comunismului, pentru care părinţii noştri stăteau ore la cozi sau îşi foloseau influenţa pentru a face rost de ele de la şefele de magazin care le vindeau ”pe sub mână”.

Jucăriile şi obiectele de papetărie produse în China, în special cunoscutele ascuţitori din porţelan, un ”must have” al elevului din anii 80, se vând pe site-uri de specialitate la preţuri deocamdată modice. De exemplu, o ascuţitoare chinezească din porţelan, dacă este în stare funcţională şi nu este ciobită, se vinde acum cu 30 de lei. Figurinele dintr-o serie pot ajunge la câteva sute de lei, dacă sunt frumos păstrate.

Jucăriile din plastic, de la căluţul cu roţi până la păpuşile cu cap supradimensionat, din cauciuc sunt la mare căutare acum. Preţul variază de la câteva zeci de lei până la 150 de lei, în funcţie de vechime, stare şi de numărul produselor existente pe piaţă. Printre cele mai căutate pluşuri sunt căţeii cu cap mobil pe care îi vedeam în urmă cu 30 de ani, în interiorul bătrânelor Dacii, în spate, la lunetă.

catel jucărie foto pralatul vechiturilor

Bibelourile din porţelan, decorul copilăriei celor care au în prezent peste 40 de ani, sunt şi ele solicitate de colecţionari. Căluţul cambrat, balerina, pescarul, căţeluşul cu o ureche ridicată, bătrânul beţiv, obiecte decorative nelipsite din vitrinele româncelor în anii de dinainte de Revoluţie, se vând acum cu preţuri pornind de la 50 de lei în sus.

jucarii vechi foto palatul vechiturilor

Vedeta acestei categorii este celebrul peşte din sticlă colorată, al cărui loc era aproape fără excepţie pe televizor. Dacă mai aveţi norocul să-l găsiţi disponibil pe site-urile care vând vechituri, preţul acestuia porneşte de la 150 de lei.

peste bibelou foto palatul vechiturilor

FOTO captură magazin.palatulvechiturilor.ro

Nu doar bibelourile şi jucăriile sunt solicitate de nostalgici. Bătrânul telefon cu disct se vinde cu 50 de lei acum. Din păcate a devenit şi el doar un ”bibelou” pentru că nu mai poate fi folosit în sistem digital.

Imagine indisponibilă

FOTO captură magazin.palatulvechiturilor.ro

În topul produselor comuniste căutate de colecţionari se află şi afişele care anunţau spectacole la teatrele româneşti. Preţul unui astfel de afiş porneşte de la 50 de lei şi poate ajunge la câteva sute de lei în funcţie de vechimea lui şi de starea în care a fost păstrat.

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite