Ajutaţi-o pe Raluca, o tânără diagnosticată cu cancer ovarian, la 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La vârsta la care alte adolescente încearcă coafuri noi, în ton cu moda, o tânără de 16 ani din Prahova şi-a comandat o perucă, menită să mascheze traumele devastatoare pe care un cancer ovarian, galopant, le provoacă în trupul său


Până luna octombrie, Raluca Andreea Frăţilă, o copilă de 16 ani din comuna prahoveană Filipeştii de Târg, avea o viaţă obişnuită.

Mergea la şcoală, făcea partea dintr-o trupă de majorete şi singurul lucru care ar fi putut să o supere erau câteva kilograme în plus.

De altfel, grija pentru siluetă a fost şi amănuntul care a determinat-o să ajungă la medic, după ce a observat că abdomenul îi era mai mereu umflat şi dureros. 

„A ajuns la medic şi i s-a spus că are un chist ovarian, care trebuie operat. La intervenţia chirugicală pe care a făcut-o la Spitalul de Pediatrie din Ploieşti, medicii au depistat, în loc de un banal chist, o tumoră de peste 20 de centimetri. I-au îndepărtat tumora, dar şi ovarul stâng“, povesteşte Ciprian Manolache, unul dintre apropiaţii Ralucăi şi reprezentant al Fundaţiei „Împreună pentru Şansa Ta“, care o ajută pe adolescentă.

Din nefericire, după acest episod care ar fi trebui să-i aducă o ameliorare a stării de sănătate, corpul Ralucăi a reacţionat capricios, iar în aproximativ două luni, cancerul a evoluat galopant şi s-a localizat la aortă, producând metastază.

Tragedia este cu atât mai mare cu cât un astfel de cancer este neobişnuit la femei cu vârsta sub 40 de ani. După 50 de ani, însă, cancerul ovarian reprezintă una din cele mai frecvente neoplazii care afectează femeile, cauzele exacte ale apariţiei acestuia fiind insuficient cunoscute.

Este tristă pentru că a fost nevoită să se tundă

De două luni, adolescenta urmează tratamente de chimioterapie, a suspendat cursurile şcolare şi s-a tuns. Aproape că nu mai iese din casă, din cauza suferinţelor provocate de chimioterapie. „I-am comandat recent o perucă, să nu mai fie atât de tristă pentru că a fost nevoită să se tundă“, spune Ciprian Manolache.

Din păcate, acum, viaţa Ralucăi este în pericol iminent.  „Am consultat cel puţin 4 medici şi toţi ne-au îndrumat la o clinică din Viena, pentru alte analize. În funcţie de acestea, vor urma alte tratamente sau o nouă intervenţie chirurgicală“, explică Ciprian Manolache.

Suma necesară pentru investigaţii, cazare şi transport este de aproximativ 5.000 de euro, foarte puţin pentru un astfel de caz, de viaţă şi de moarte, dar foarte mult pentru familia modestă a Ralucăi. O parte din bani a fost donată deja, iar pe 3 decembrie, Raluca va pleca la Viena.

După analize, însă, va avea nevoie de alţi bani pentru tratamentele care îi vor fi recomandate sau pentru o operaţie.

„Facem orice şi ne agăţăm de orice şansă. Dacă ea nu a abandonat lupta, cu atât mai mult noi, prietenii ei, nu putem face asta. Sunt mulţi români cu suflet mare care vor să ajute şi care nu rămân indiferenţi la astfel de tragedii. Deja au apărut astfel de oameni extraordinari care au răspuns apelului nostru şi care doresc să o ajute pe Raluca. Îi rog doar să se gândească, o secundă, ce ar face dacă propriul copil s-ar afla în situaţia Ralucăi şi ar fi condamnat la moarte pentru că ei, ca părinţi, nu au avut posibilitatea să o ajute să trăiască“, este apelul familiei şi prietenilor către românii de oriunde.

Afecţiunea medicală a Ralucăi Frăţilă este dovedită cu acte medicale, pe care fundaţia le-a ataşat demersului.

Persoanele care vor să doneze pentru Raluca, o pot face în contul în LEI RO12RZBR0000060015155263, Filiala Raiffeisen Bank Ploieşti, al Fundaţiei „Împreună pentru Şansa Ta“, cu specificaţia “Pentru Raluca!”.

De asemenea, pentru orice informaţii legate de acest caz, poate fi contactat Ciprian Manolache, reprezentantul Fundaţiei „Împreună pentru Şansa Ta“, la numărul de telefon 0730.154.495.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite