Un copil se zbate între viaţă şi moarte după ce a fost bătut cu pietre în curtea şcolii. De zece zile băiatul n-a mai ieşit din comă, iar familia este disperată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un băiat de 14 ani din comuna argeşeană Slobozia se zbate între viaţă şi moarte pe un pat de spital din Bucureşti. Copilul a intrat în comă profundă după ce a fost lovit cu pietre de către alţi copii, în curtea şcolii la care învăţa sora sa. Venise, ca de obicei, să ia de la aceasta cornul şi laptele.

Camerele de supraveghere ale şcolii au surprins momentul în care băiatul pleacă spre casă cu mâna la ureche. Se întâmpla imediat după ce un alt copil l-a lovit în cap cu o piatră. Băiatul trecuse pe la sora sa mai mică,de la care lua, ca de obicei, cornul şi laptele. De data aceasta însă, a intrat într-o ceartă cu câţiva elevi din ciclul primar. Băieţii, cu câţiva ani mai mici, au vrut să-l gonească şi au început să arunce în el cu ce au nimerit. O piatră l-a izbit în creştet. 

Copilul a ajuns acasă pe picioarele lui, însă a doua zi a intrat în comă.   

“Băiatul a venit plângând de durere. Ne-a zis că un copil de la şcoală i-a dat cu piatra în cap… Îl durea tare, dar tot mai putea să vorbească…Apoi, i s-a făcut rău de tot. Întâi l-au dus la spitalul de la Mozăceni, că era mai aproape. Aici au zis că e grav şi l-au trimis la Piteşti, iar doctorii de la Piteşti l-au trimis la Bucureşti. E de atâtea zile acolo şi niciun semn că-şi revine”, spune, disperată, Gabriela Funie, mama copilului.

La Spitalul Bagdasar Arseni din capitală, băiatul a fost operat, însă starea lui s-a înrăutăţit, iar la acest moment este foarte gravă. Medicii sunt rezervaţi în privinţa pronosticurilor, pentru că de zece zile băiatul n-a mai ieşit din comă. Incidentul s-a petrecut în urmă cu aproape două săptămâni, pe 17 februarie, însă conducerea şcolii n-a considerat că ar fi nevoie de o anchetă. Asta, până când starea lui s-a agravat, iar Poliţia a deschis un dosar penal in rem.  

“A fost o altercaţie între copii. Elevii care au văzut incidentul spun că cineva a aruncat cu o piatră, dar că nu l-ar fi lovit în cap, ci la umăr. Nimeni dintre cadrele didactice n-a fost de faţă, ca să ştim exact ce s-a întâmplat”, spune directorul şcolii, Sidonia Tănăsoiu.  Inspectoratul şcolar a demarat o anchetă în acest caz.

 Violenţă ieşită din comun pentru nişte copii din ciclul primar

   

La fel de grav ca situaţia băiatului este faptul că vorbim de o violenţă ieşită din comun pentru elevii din ciclul primar, având în vedere că în grupul de copii către care planează suspiciunea în cazul lovirii cu pietre a băiatului intrat în comă, media de vârstă este mai mică de 10 ani. Psihologii atrag atenţia asupra cauzelor care stau la baza acestui fenomen.

“Promovarea unor modele nocive de comportament este prima cauză a violenţei juvenile. Mulţi dintre copiii care au de-a face cu experienţe violente, care au văzut astfel de scene în familie, pe stradă, ori la şcoală sau care au accesat informaţii brute legate de acte de violenţă se identifică în diverse acţiuni pe care ajung să le reproducă ei înşişi, mai devreme sau mai târziu - în cazul de faţă, foarte devreme. Lipsa autorităţii şi controlului din partea profesorilor poate fi, de asemenea, de vină în cazul unor astfel de comportamente extreme. Soluţia este ca toţi factorii implicaţi în educaţia copiilor să se responsabilizeze şi să adopte măsuri şi programe menite să prevină şi să conştientizeze impactul profund negativ al agresivităţii distructive.”, explică, pentru Adevărul, psihologul Ionuţ Ghiugan.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite