Robert Glinţă a devenit Cetăţean de Onoare al Piteştiului, locul în care campionul european a avut parte şi de beţe-n roate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Glinţă a devenit cetăţean de Onoare al Piteştiului
Robert Glinţă a devenit cetăţean de Onoare al Piteştiului

Consiliul Local Piteşti a votat miercuri, în unanimitate, pentru acordarea titlului de Cetăţean de Onoare piteşteanului Robert Glinţă - primul înotător român campion european, într-o probă masculină. Primarul anunţase anterior că Municipalitatea îşi va spăla greşeala faţă de sportiv.

După ce, tot luna aceasta, primarul Cristian Gentea recunoştea că CSM Piteşti nu a fost în stare să-i asigure lui Robert Glinţă o indemnizaţie de câteva sute de lei lunar şi că se încearcă o reparare, prin acest titlu, a greşelii, miercuri, aleşii locali au votat în CL Piteşti acordarea titlului de Cetăţean de Onoare primului înotător român devenit campion european într-o probă masculină.

"Cu adevărat o onoare şi o mare bucurie să primesc distincţia de cetăţean de onoare al oraşului în care m-am născut şi am crescut!

Indiferent pe unde ajung în lume, oraşul Piteşti vă avea întotdeauna un loc special în inima mea, nu numai datorită influenţei culturale în formarea caracterului meu de pui de om, dar şi datorită faptului că a fost rampa mea de lansare în parcursul în înalta performanţă pe care am ajuns să o fac", scrie Robert Glinţă pe Facebook.

Sportivul le-a transmis mulţumiri oficialilor Primăriei şi CL Piteşti şi celor care l-au îndrumat şi încurajat.

"(...) Doamnei preşedinte @frnpmoficial Potec Camelia pentru intervenţia şi cuvintele frumose adresate, domnului antrenor Ciobanu Nicolae Viorel, alături de care am început parcursul în nataţie în bazinul olimpic din Piteşti, iar în special familiei mele pentru toaţă susţinerea şi iubirea necondiţionată de care am avut parte în tot acest timp", a mai spus Robert Glinţă.

Robert Andrei Glinţă este piteştean şi a învăţat să înoate la Bazinul Olimpic din Piteşti, apoi a început înotul de performanţă la Clubul Sportiv Municipal Piteşti. 

În 2015 a cucerit titlul de campion mondial la juniori, la 100 m spate (în bazin olimpic) şi s-a calificat la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro din 2016. La 100 m spate, a doborât recordul mondial pentru juniori şi a stabilit un nou record naţional pentru seniori (în bazin scurt).

Nu se mai antrena deja de doi ani la CSM Piteşti, unde se lovise de şicane, mai ales după decizia de a se muta la Baia Mare (unde începuse să se pregătească cu atrenorul Adrian Gherghel), căci se trezise cu beţe-n roate, ţinut degeaba legitimat şi fără sprijin la clubul piteştean.

În 2016, a fost singurul înotător român care a ajuns în faza finalelor la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, în proba de 100 m spate, unde s-a clasat pe locul 8, după ce în semifinale stabilise un nou record naţional al României.

În aprilie 2019, a devenit primul român calificat la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, după ce a reuşit să coboare sub baremul de calificare la 100 m spate la reuniunea de la Guangzhou, din China. La Guangzhou, a înotat cele două lungimi de bazin în 53:70 secunde, baremul stabilit de Federaţia Internaţională de Nataţie (FINA) pentru această probă fiind 53:85.

La finalul anului 2019, la Campionatele Europene în bazin scurt (25 m) de la Glasgow, a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului, la 100 m spate.

În mai 2021, la Budapesta, a cucerit medalia de aur la 100 m spate şi a devenit primul înotător român campion european, într-o probă masculină, din istoria nataţiei româneşti. 

"Robert Glinţă a scris istorie pentru România la Campionatele Europene de nataţie de la Budapesta, iar astăzi, 30 iunie 2021, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Piteşti", precizează, miercuri, într-un comunicat, Primăria Piteşti. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Reparaţie morală pentru campionul Robert Glinţă. Cu opt ani în urmă, clubul din oraş i-a făcut şicane
 

Performanţă excepţională pentru înotul românesc: Robert Glinţă, campion european la 100 metri spate 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite