PORTRET Maria Ivan şi Beatrice Mustocea, admise la liceu cu media 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt singurele eleve din Argeş care au obţinut media 10 la Admiterea din acest an, după ce au luat nota maximă, atât la Evaluarea Naţională, cât şi în anii de şcoală.

Nu au avut niciodată o altă medie decât cea maximă. Le-a plăcut să înveţe atât la clasă, cât şi acasă şi, în paralel, cu tot atâta plăcere, s-au pregătit şi pentru concursuri şi olimpiade. Acum, Maria, care este absolventă a Şcolii Numărul 2 “Ion Minulescu” din Piteşti şi Beatrice, de la Şcoala Numărul 3 “Ion Pillat” se bucură de cea mai mare performanţă a vieţii lor: media 10 la Admitere, pentru care au muncit şi opt ore pe zi. Cu toate acestea, sunt fete modeste, care au mari aşteptări de la ele şi care nu s-a lăsat doborâte de răutăţile camarazilor.

“Colegii mei au fost foarte răutăcioşi cu mine şi m-au izolat, începând din clasa a şaptea. S-a produs o prăpastie între noi şi eu de atunci mi-am format o carapace, nu m-a mai interesat ce spun ei”, povesteşte Maria.

Cât despre subiectele de la Evaluarea Naţională, pentru ambele adolescente au fost unele banale.

“Când am văzut subiectele, mi s-au părut uşoare, dar mi-a fost teamă nu că nu ştiu să le rezolv, ci să nu fac vreo greşeală şi să infirm aşteptările”, spune Beatrice. Maria a terminat prima lucrarea la matematică.

“La Română, mi-a fost puţin teamă că eu tot prezentându-mă la concursuri şi olimpiade, mi-era să nu filozofez prea tare, să nu înţeleagă profesorii şi să mă depuncteze, dar la matematică le-am rezolvat în 20 de minute”, mărturiseşte viitoarea liceeană.

Piteşteanca de la NASA

Maria are acasă peste 80 de diplome care reflectă munca şi pasiunea ei pentru matematică, fizică, limba română şi limbile străine. Numai în acest an a luat medalia de argint la olimpiada naţională de matematică şi locul I la concursul naţional “Laurenţiu Duican”. În plus, tot în 2011, a mai obţinut şase premii întâi la alte competiţii de matematică, iar la olimpiada municipală de fizică s-a clasat tot prima. Este îndrăgostită de matematică din clasa a cincea, când a început să facă pregătire cu mătuşa ei. “Îmi plac matematica şi fizica, sunt ca un tot pentru mine, iar limbile străine le completează. Cred că moştenesc din familie aceste pasiuni, mama fiind foarte bună la matematică şi limba română, iar tata la matematică şi fizică”, spune ea. În plus, Maria crede cu tărie că toate reuşitele ei se datorează credinţei pe care o poartă. În fiecare duminică este prezentă la biserică, ţine toate posturile din an, se spovedeşte şi se împărtăşeşte ori de câte ori are ocazia. Mai departe, ea îşi doreşte să intre la un liceu din capitală, şi anume The International Computer High School of Bucharest, recunoscut ca un colegiu al olimpicilor, unde concurenţa este foarte mare. Iar visul ei nu se opreşte aici.

“O să vreau să dau la Facultatea de Ştiinţe Aerospaţiale şi de acolo la NASA. Mă pasionează avioanele şi ştiinţa aeronautică. Vreau să lucrez în cercetare şi la turnul de control”, spune eleva de nota 10.

Vrea să studieze în străinătate

Beatrice Mustocea este pasionată de limbile străine şi, în special de limba engleză, dar şi matematica se află printre preferatele ei. Acesta este şi motivul pentru care a preferat să-şi îndrepte paşii de viitor liceean către clasa bilingvă de matematică-informatică a Colegiului Naţional „I. C. Brătianu”. Din clasa a patra, în fiecare an a luat premiul I la Şcoala cu Ceas din Râmnicu Vâlcea, la limba engleză. În plus, la evaluarea în educaţie, din clasa a cincea, a luat locul întâi pe ţară la matematică, în timp ce la acelaşi concurs, desfăşurat la fizică a ocupat locul întâi în 2009 şi 2010. Tot pe clasa a cincea, Betty, cum îi spun apropiaţii, a reuşit să obţină premiul doi pe ţară la concursul de limba engleză „Cangurul”, desfăşurat la Bucureşti. Când vine vorba despre viitor, tânăra spune cu sfială că încă nu şi l-a conturat, dar speră să studieze în străinătate.

„După liceu, aş vrea să studiez afară limbile străine. Mi-aş dori să lucrez într-o editură sau în jurnalism”, spune ea.

 


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite