Pitesti:Citiţi ca să ştiţi argourile folosite de hoţii din buzunare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pitesti:Citiţi ca să ştiţi argourile folosite de hoţii din buzunare
Pitesti:Citiţi ca să ştiţi argourile folosite de hoţii din buzunare

Fiţi atenţi la buzunare, dacă auziţi că în jurul dumneavoastră se rostesc cuvintele“crăcan” sau “ploscă”. Asta înseamnă că hoţii au pus ochii pe dumneavoastră.

De la începutul anului şi până acum, 30 de persoane au căzut în plasa hoţilor de buzunare. Numărulaproape s-a dublat, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2008, când au fost constatate decât 17 furturi. În cadrul campaniei noastre, poliţiştii de la Compartimentul de Prevenire a Criminalităţii au împărţit aseară pliante preventive oamenilor prin staţiile de autobuz, unde este aglomeraţie mai tot timpul. “Pentru a nu atrage atentia, hoţii de buzunare, se camuflează perfect în locuri aglomerate, cum sunt pieţele, târgurile, magazinele, staţiile şi mijloacele de transport în comun. Hoţii îşi filează victimele din staţii, fiind atenţi la cum sunt îmbrăcate, cum îşi ţin genţile şi cât de atente sunt la ce se întâmplă în jur. Victimele sunt alese cu predilecţie din rândul persoanelor vârstnice, îngândurate, neatente », spune subinspectorul Alina Radu.

Limbajul folosit de hoţii de buzunare
Acest tip de infractori comunică printr-un limbaj cifrat pentru a nu fi descoperiţi. Cunoaşterea argoului pe care-l folosesc vă poate ajuta să vă feriţi de ei. Astfel:
- “coajă” înseamnă portofel;
-“ploscă/modă/boccea”-geantă;
-“lovele/lămâi/mălai”-bani;
-“moară”-ceas;
-„panacot”-mijloc de transport;
-„voltă”-ocolire,
-„servit”-s-a reuşit furtul,
-“spital”-palton;
-„crocodil”-telefon mobil;
-„melc”-inel de damă;
-“lustră”-pălărie;
-“căldură” sau “primărie/căldură”-buzunarul interior al hainei;
-“scafă”-mână;
-„crăcan”-buzunar spate exterior;
-„gherţoi”-cetăţean de la ţară neatent şi înfumurat;
-„centaur”-cetăţean străin;
-“avelo caralo”-Vine poliţia!;
-“epilator”-hoţ din buzunare;
-“a da cu jula”-a fura;
-“fraierul” este victima.

Hoţii care lucrează în grup se ajută de aceşti termeni pentru a comunica fără ca cei din jur să înţeleagă. Astfel, dacă un hoţ vrea să-i spună colegului său să nu acţioneze pentru că victima şi-a dat seama că ceva nu e în regulă, îi va spune: “Scafa jos, fraier pe fază!”

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite