Piteşti: Salt în gol de la 166 de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi s-a redeschis sezonul de sărituri cu coarda elastică la barajul Vidraru.

Senzaţie, adrenalină şi un dram de nebunie ca să-ţi dai drumul în gol de la 166 de metri. De asta au dat dovadă patru tineri  care au dat astăzi startul noului sezon de sărituri cu coarda elastic la barajul Bidraru. Cei patru aventurieri au pornit din Capitală dis de dimineaţă. La ora 10.00 erau gata să-şi ia zborul de pe a doua platformă ca înălţime din Europa, după cea din Elveţia, care 214 metri. Înainte de a-şi pune hamul pe corp şi de a-şi face cruce, cei patru temerari au primit ultimele instrucţiunile tehnice şi au semnat pe propria răspundere că nu au probleme medicale.


“Gata, frate, acu` ai dat de dracu!!!”


“Fiecare săritor va semna un bilet pe propria răspundere şi va urca pe platforma de salt numai însoţit de instructor. Nu sunt lăsate să sară persoanele care au consumat băuturi alcoolice sau droguri”, precizează instructorul Mihai Mândreanu. Emoţiile cresc pe măsură ce startul se apropie. Instructorul verifică coarda elastic şi dă ultimele sfaturi primului săritor. “Capul ţeapăn, curu’ drept, cracii lipiţi. Gata, frate, acu’ dai de dreacuuu!!!”, spune instrucoturl. “Victima”, un tânăr de 20 de ani, e mută de emoţi. Se uită în jos şi simte cum un nord  i se pune în gât. ” Să fiu al dracu… ce hăul!!!”, are puterea să rostească Ionuţ Dragomir. Tensiunea atinge cote maxime. Strânşi în jurul platformei, prietenii săi îl încurejează. Simt că este momentul psihologic. “Dacă nu-ţi învingi teama în câteva secunde, nu vei sări niciodată. Hai, că poţi”, îi strigă un amic. Instrutorul intervine şi el: „Poţi să sari în două feluri. Ori flexezi braţele, ori le deschizi şi zbori aşa, drept ca o scândură, musai cu capu-n jos”. În cele din urmă, Ionuţ Dragomir îşi ia inima în dinţi, întinde breţele, flexează genunchii  şi sare. Toată asistenţa a amuţit. În câteva secunde de zbor în gol, tânărul i se scurge prin minte toată viaţa cu viteza luminii. Aterizarea a reuşit. Sare ca mingea, la 30 de metri distanţă de sol.


“Mi-am auzit toate oasele pârâind…”


Toate oasele i s-au întins la maxim contra-cost, pentru că o săritură cu coarda elastică costă 100 de euro. Dar, ce mai contează! Senzaţia e maximă!!! “Am ţinut ochii deschişi tot timpul, să văd cum se apropie pământul. Mi-am auzit toate oasele pârâind. La recul, senzaţia a fost că mi s-au împrăştiat toate organele. E nebuneala aia, când dă coarda cu tine şi nu mai ştii când te urcă şi când te coboară. Nu mai ştii care e cerul. Când am atins din nou pământul, m-a încercat regretul că totul s-a terminat”, ne-a povestit, ameţit de atâta adrenalină, Ionuţ Dragomir.

Risurile săriturii în gol
Saltul cu coarda elastic poate fi o traumă atât fizică, cât şi psihică, spun medicii. “ O cădere de peste 100 de metri în coarda elastic poate cauza fie un accident vascular, spargerea unor capilare la nivelul ochiilor, fie fracturi”, avertizează medicul Gheorghe Frătoaica.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite