Liberarea condiționată a lui Tudor Pendiuc, refuzată. Instanța: „Nu și-a învățat lecția“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteștiului, a cerut liberarea condiționată la cinci luni de la încarcerare, deși are de executat o pedeapsă de patru ani. Instanța i-a respins cererea pentru că acesta nu a primit recompense pe parcursul deținerii.

Tudor Pendiuc a contestat decizia instanței  Foto: Inquam Photos/George Călin
Tudor Pendiuc a contestat decizia instanței Foto: Inquam Photos/George Călin

Tudor Pendiuc este fostul primar PSD al Piteștiului, pe care l-a condus din 1992 până în 2016, cu o mică pauză de arestare. În vârstă de 69 de ani, el a fost încarcerat la Penitenciarul Mioveni la 5 mai 2023, după ce, în aceeași zi, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Publitrans, în legătură cu achiziţia de autobuze pentru transportul public local. Fostul primar a fost obligat, împreună cu alte persoane, și la plata unui prejudiciu de peste 23 de milioane de lei.

Pentru că Pendiuc este trecut de vârsta de 60 de ani, acesta poate fi liberat condiţionat, conform legii, după executarea unei treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani.

Cererea de liberare condiționată a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Pitești la 2 octombrie 2023, după cinci luni de la condamnare. Pendiuc a fost arestat mai multe luni și pe parcursul urmăririi penale, în acest fel reușind să execute fracţiunea corespunzătoare din pedeapsă pentru a putea beneficia de liberarea condiţionată.  

Judecătoria Pitești a respins, pe 1 noiembrie 2023, cererea formulată de Pendiuc. Judecătorul susține că petentul nu a înregistrat „dovezi evidente de îndreptare”. 

„Instanţa apreciază că la acest moment nu se impune liberarea condiţionată a petentului chiar dacă acesta a îndeplinit fracţia prevăzută de lege deoarece faţă de acesta funcţiile pedepsei nu au fost realizate impunându-se ca acesta să-şi intensifice eforturile în ceea ce priveşte formarea unei atitudini de respect faţă de valorile sociale şi ordinea de drept”, se arată în motivarea Judecătoriei Pitești.

„Perioada executată nu este suficientă pentru atingerea scopului preventiv al pedepsei”

Deși persoanele private de libertate pot fi propuse şi pot obţine recompense lunar, care sunt avute în vedere la soluționarea unei cereri de liberare condiționată, nu este, însă, cazul lui Pendiuc.

Analizând caracterizarea petentului realizată de conducerea penitenciarului, instanța constată că de la data încarcerării efective, respectiv de la data de 05.05.2023, petentul nu a obţinut nicio recompensă, iar evoluția sa din punct de vedere educațional și relațional nu este una progresivă, ci mai degrabă moderată, raportat la calitatea programelor, rezultatele obţinute în cadrul concursului tematic finalizat şi numărul activităţilor finalizate fără credite”, se arată în motivarea judecătorului.

În luarea deciziei, instanţa a avut în vedere şi perioadă îndelungată rămasă de executat, de aproximativ 2 ani şi jumătate: „Totalul perioadei executate până în prezent nu este suficient pentru atingerea scopului preventiv şi represiv al pedepsei”. 

Judecătoria Pitești i-a respins cererea de liberare condiționată. Hotărârea nu este definitivă. Pendiuc a făcut, deja, contestație. Dacă decizia rămâne definitivă, instanța a stabilit că fostul primar va putea să își înnoiască cererea de liberare condiționată pe 20 mai 2024.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite