Doi alpinişti români vor escalada, în premieră mondială, pe o nouă rută, unul dintre cele mai dificile vârfuri din lume

0
0
Marius Gane şi Horia Colibăşanu au ajuns în Nepal pe 19 martie FOTO: Facebook/Horia Colibăşanu
Marius Gane şi Horia Colibăşanu au ajuns în Nepal pe 19 martie FOTO: Facebook/Horia Colibăşanu

Alpiniştii români Marius Gane şi Horia Colibăşanu vor să urce în premieră mondială pe o nouă rută vârful Dhaulagiri din Himalaya (8.167 metri), unul dintre cele mai dificile din lume. Ei au ajuns deja pe 19 martie în Nepal, iar pe 21 martie au început aclimatizarea.

Cei doi români vor face echipa în temerara lor expediţie cu Peter Hámor – alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya.

Cei trei alpinişti vor face ascensiunea fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi.

„Pe 4 aprilie plecam spre vârful Dhaulagiri. Traseul ales de noi este unul dificil şi reprezintă o premieră. Şi este cu atât mai dificil cu cât vârful este foarte expus la vânt în partea finală. Ascensiunea va dura aproximativ cinci-şase săptămâni. Preconizăm că vom reveni în România la începutul lunii”, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” alpinistul Marius Gane.

Vârful Dhaulagiri (Muntele Alb) este situat pe locul şapte în categoria munţilor peste 8000 de m înălţime. Prin valea Kali Gandaki, Dhaulagiri este despărţit de muntele Annapurna (8.091 m), care se află la est 35 km depărtare. Inălţimea muntelui Dhaulagiri a fost pentru prima oară măsurată în anul 1809 de locotenentul William Spencer Webb şi căpitanul John Hodgson, care au măsurat 8190 de m, fiind descoperit primul munte peste 8000 de m.

Horia Colibăşanu este primul român care a ajuns pe vârfurile K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m) şi Annapurna (8.091 m). A urcat şi pe Everest în 2017.

Unul dintre cei mai valoroşi alpinişti români, Marius Gane a făcut parte din prima expediţie românească pe Everest (8.848 m) atingând vârful în ziua de 22 mai 2003. A fost desemnat de către Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă sportivul anului 2010 pentru escaladarea, în premieră românească, în data de 23 iunie 2010, a vârfului Denali (McKinley) Alaska 6.200 m pe traseul West Rib. Marius Gane este Cetăţean de Onoare al Piteşiului.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO România a cucerit Nanga Parbat (8.125 metri) din Himalaya: Patru alpinişti au ajuns pe al nouălea cel mai înalt vârf din lume

Ambasadorul străin care a urcat pe Vârful Moldoveanu, cel mai înalt din România. „Mă întreb dacă sunt primul“

Mai multe - Piteşti

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite