Profesorul de pe locul II: Alexandru Iacob transformă tabla școlară în hartă geografică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Iacob, profesor de geografie la CN „Petru Rareș”
Alexandru Iacob, profesor de geografie la CN „Petru Rareș”

Profesorul de geografie de la Colegiul Naţional „Petru Rareș" din Piatra Neamţ ocupă locul al doilea pe podiumul în topul ce încheie campania „Profesorii cu care Neamţul se mândreşte".

Citește și: Profesorul de pe locul III. Cristina Neculăeş: „Sunt umanist, deci sunt generoasă"

Alexandru Iacob (46 de ani) a fost atras de geografie încă din şcoala generală, atunci când răsfoia enciclopedia Larousse, citea literatură fantastică sau studia cu inters hărţile din atlas. „Geografia este călătoria virtuală prin lume şi e un obiect plăcut pentru aproape toţi copiii. Eu am avut note de la 4 la 10, nu eram genul «tocilar»", îşi aminteşte profesorul. După «moda» vremurilor, a urmat liceul Energetic din Piatra Neamţ, la secţia „Electrotehnică", dar a renunţat să-şi continuie studiile la Politehnică în favoarea geografiei şi limbilor străine.

Alexandru Iacob, profesor de geografie la CN „Petru Rareș”

Click pe poze pentru galeria foto

Profesorul de pe locul IV: Ionuţ Ciocoiu, profesorul de istorie implicat în proiecte internaţionale

Predă și în limba lui Goethe

La Universitatea din Iaşi a intrat la secţia geografie-limba franceză, dar, din al doilea an de studii a optat pentru limba germană. „Mi s-a părut o idee bună să învăţ o altă limbă străină, şi am avut parte de lectori chiar din Germania Federală şi din Austria", mai spune profesorul.

Prima experienţă la catedră a fost în 1988, atunci când a fost repartizat la o şcoală din Buhuşi, unde a predat timp de doi ani. În 1990 a venit mai aproape de casă, la Liceul Teoretic din Bicaz, iar în 1994 a câştigat concursul pentru catedra de geografie de la Colegiul Naţional «Petru Rareş» din Piatra Neamţ. „În primii ani am organizat la cererea elevilor şi părinţilor şi cercuri de limba germană pentru că atunci era acea deschidere pe piaţa muncii spre ţările germanofone. De anul trecut predau din nou, opţional, limba germană, pentru cinci clase de elevi".

Profesorul de pe locul V: Magdalena Anechitei, dascălul recompensat cu premiul de onoare în Franţa

Orele de curs, călătorii virtuale prin lume

Geografia este disciplina care l-a consacrat însă pe Alexandru Iacob drept unul din cei mai apreciaţi profesori din «Rareş». „La mine nu prea există lecţii de predare clasică. Îmi încep orele cel mai adesea întrebându-i pe elevi ce noutăţi geografice au ei, ce ştiri au văzut, şi discut de acolo mai departe încercând să leg ştirile de nivelul profilului", îşi explică dascălul metoda de predare. Alexandru Iacob spune că vrea să aducă în cotidian şi în concret geografia, astfel încât să nu pară o disciplină sterilă. „Fac ore relaxante, moderne şi utile astfel încât să-i învăţ pe elevii mei ceva care să le folosească. Harta e înlocuită, deseori, cu una virtuală, iar elevul trebuie să indice pe tablă reperul geografic. Nu scriu mult pe tablă, tocmai pentru a câştiga atenţia elevilor, şi consum puţin timp cu spatele la clasă pentru că vreau cât mai mult dialog cu ei", îşi descrie orele profesorul.

Dascălii nominalizaţi în campania „Profesorii cu care Neamțul se mândreşte"

În echipa câștigătoare a României

Relaţia cu elevii i-a adus cele mai multe aprecieri, şi nu pentru că ar fi un profesor indulgent. „Sunt mai degrabă adeptul notelor bune. Folosesc însă şi note mici, dar numai atunci când vreau să sancţionez reaua voinţă sau eroarea repetată în mod excesiv", mai spune profesorul care este mândru de performanţele elevilor săi: Paul Grigore, Irinia Hreniuc (olimpici la faza naţională) sau Andreea Mironiuc, eleva cu care Alexandru Iacob a compus echipa care a reprezentat România la evenimentul „European Development Days", organizat de Comisia Europeană la Stockholm, în Suedia. În cadrul acestui eveniment a avut loc şi finala concursului „Development Youth Prize" care a avut ca temă „Dezvoltarea umană în Africa", o competiţie adresată tinerilor cu vârste între 16 şi 18 ani. Din cele peste 1200 de proiecte realizate de elevi din cele 27 de ţări membre ale UE, în finală au fost selectate câte două din fiecare ţară. Unul din cele două proiecte ale României a fost filmul de animaţie realizat de către Andreea Mironiuc. „Pentru mine a fost o şansă deoarece m-am ocupat de coordonarea proiectului, însă meritul este al elevei", spune profesorul Iacob.

Intră pe neamt.adevarul.ro pentru a afla ultimele ştiri din oraş.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite