Cinci elevi au ajuns la spital din cauza centralei termice defecte. „Din lipsa de implicare, sunt expuşi 134 de copii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuursurile la unitatea de învăţământ au fost suspendate. FOTO: Facebook.com
Cuursurile la unitatea de învăţământ au fost suspendate. FOTO: Facebook.com

Din cauza unei centrale termice defecte, cinci elevi de la Şcoala "Iustin Pârvu" din Poiana Teiului, judeţul Neamţ, au ajuns la spital. Cursurile la unitatea de învăţământ au fost suspendate şi a fost deschis un dosar penal.

Ample anchete au fost declanşate după ce cinci elevi de la Şcoala „Iustin Pârvu“ din Poiana Teiului, judeţul Neamţ, au ajuns, pe 6 februarie, la spital, intoxicaţi cu monoxid de carbon. 

În prezent starea lor de sănătate este bună, dar în mare pericol au fost toţi copiii, 134 la număr şi cadrele didactice de la unitatea şcolară, cauza fiind centrala termică defectă. 

Grav este că despre funcţionarea neconformă a instalaţiei se ştia din noiembrie 2019, într-un proces-verbal întocmit după un control al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă fiind semnalată defecţiunea. 

De lipsă de implicare în rezolvarea situaţiei sunt acuzate directoarea şcolii şi primăriţa comunei Poiana Teiului, prefectul cerând măsuri severe. 

„Consider că trebuie luate cele mai drastice măsuri faţă de cei care se fac vinovaţi de situaţia creată. Nu este normal să se neglijeze sănătatea şi viaţa copiilor care merg la şcoală, iar din lipsa de implicare, pe de o parte a doamnei director a şcolii, şi respectiv a doamnei primar, să fie expuşi 134 de copii la asemenea riscuri“, a declarat prefectul George Lazăr. 

În urma celor petrecute la unitatea de învăţământ, Poliţia Neamţ a deschis un dosar penal, fiind efectuate cercetări pentru vătămare corporală din culpă. 

Alte anchete urmează a stabili cine este responsabil de faptul că elevii au fost expuşi riscurilor, defecţiunea la centrală fiind constatată de ISU Neamţ pe 25 noiembrie anul trecut.

Poarta de alimentare a centralei nu era etanşată corespunzător. 

parvucentrala

Constare ISU: „Din interiorul camerei centralei termice se degajă fum“

„La data controlului s-a constatat că centrala termică de la Şcoala Petru Vodă nu se exploatează conform reglementărilor tehnice specifice, în sensul că şnurul de azbest din jurul portiţei cazanului este deteriorat, astfel că din interiorul camerei centralei termice se degajă fum“, arăta ISU. 

Aceasta nu era singura problemă la unitatea şcolară, în procesul-verbal întocmit fiind consemnate şi altele: „La data controlului nu sunt întocmite/actualizate următoarele acte şi documente de evidenţă specifice apărării contra incendiilor: tematică şi grafic de instruire pentru anul şcolar 2019-2020; evidenţa exerciţiilor de evacuare şi intervenţie efectuate, grafice de întreţinere şi verificare, conform instrucţiunilor producătorului/furnizorului, pentru diferite categorii de utilaje, instalaţii şi sisteme care pot genera incendii sau care se utilizează în caz de incendiu“. 

După ce elevii au ajuns la spital intoxicaţi, conducerea Inspectoratului Şcolar a decis ca unitatea să fie închisă, cursurile urmând a fi reluate după remedierea defecţiunii la centrală. 

„Consider că este inacceptabilă şi intolerabilă situaţia manifestată la Şcoala Gimnazială Iustin Pârvu din comuna Poiana Teiului unde învaţă 134 de copii. Încă din data de 25.11.2019 s-a întocmit proces verbal de control, prin intermediul căruia s-au constatat mai multe nereguli la centrala pe lemne şi s-a stabilit o serie de măsuri care trebuiau puse în aplicare. Se pare că, nici până astăzi, măsurile nu s-au aplicat şi nu s-a remediat problema“, a mai afirmat prefectul George Lazăr.

Trei anchete efectuate de tot atâtea instituţii 

Şi alte instituţii au demarat anchete. ISU trebuie să verifice şi să întocmească un raport cu sancţiunile care se impun şi planul de remediere, Inspectoratul de Stat în Construcţii un control tematic privind respectarea normelor în domeniu, iar Inspectoratul Şcolar o anchetă pe linie de management educaţional.

„ISU au stabilit că sunt scăpări de gaze şi s-a decis suspendarea cursurilor până la remedierea cauzei, ca să nu punem elevii în pericol. Am decis constituirea unei comisii şi am cerut conducerii şcolii toate documentele privind montarea şi întreţinerea centralei termice", a declarat Mihai Obreja, inspector general şcolar. 

Dată fiind gravitatea situaţiei petrecute la Şcoala Gimnazială „Iustin Pârvu“, s-au dispus verificări la toate instalaţiile de încălzit din şcolile judeţului Neamţ, pentru a se evita producerea unor incidente similare. 

Pe 6 februarie, după sosirea la cursuri, cinci elevi au acuzat stări de rău în urma unei intoxicaţii cu monoxid de carbon. La şcoală au sosit mai multe echipaje de la Serviciul de Ambulanţă, copiii fiind transporaţi pentru a primi îngrijiri la spitalul din Târgu Neamţ. 

În urma investigaţiilor s-a constatat că în starea cea mai gravă era o fetiţă în vârstă de 12 ani, aceasta fiind semiconştientă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite