Numărul șomerilor a ajuns la 17.000, un record pentru județul Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tibor Miklos își caută un loc de muncă
Tibor Miklos își caută un loc de muncă

La Agenția de Ocupare a Forței de Muncă Bihor numărul șomerilor crește alarmant de la o lună la alta. Majoritatea șomerilor sunt oameni trecuți de 35 de ani, care au aflat după zece ani de carieră că experiența lor nu mai conteză.

Tibor Mustea are 38 de ani și a profesat ca agent de vânzări timp de 16 ani. "M-am angajat ca agent de publicitate în 1993. Eram student la Politehnică în Timișoara, dar a trebuit să renunț, pentru că nu mă puteam întreține", spune Tibor. Orădeanul și-a pierdut locul de muncă la finele lui 2008, când companiile au început să renunțe la colaboratori. "Noi, colaboratorii, am fost primii la care s-a renunțat", povestește bărbatul. De atunci, Tibor nu a reușit să se integreze pe piața muncii. "Am căutat anunțuri, mi-am depus CV-uri, în zadar. Mi-e groază, pentru că eu nu am experiență decât ca agent de publicitate", spune bărbatul. În disperare de cauză, Tibor se gândește să reia facultatea pentru a-și spori șansele. "Mă voi înscrie la facultate, în toamnă, poate cu o specializare am șanse", speră orădeanul.

Dezastru pe piața muncii

Reprezentanții AJOFM sunt îngrijorați de piața muncii. "Avem 270 de locuri de muncă la 17.000 de șomeri", spune directorul agenției, Dorel Drăghici. El susține că numărul șomerilor e record pentru județ. "La finele lui ianuarie aveam 17.654 de  șomeri înregistrați. Niciodată nu au fost atât de mulți șomeri în Bihor", spune Drăghici. În privința șanselor de angajare, semnalele sunt sumbre. "Problema este că oamenii au experiență în alte domenii decât cel pe care îl cere angajatorul", explică directorul. "Oamenii sunt disperați, aplică pentru orice job, dar nu avem oferte. Nu cred că situația se va stabiliza până la vară", spune Doina Dudaș, consilier la Public Euro Consult.

"La vârsta mea nu mai pot învățat alte meserii. Singura soluție este să plec din țară"

Cornel Covaciu, muncitor în construcții

  Cifre alarmante la nivelul județului

Statistica șomajului la începutul lui 2009 era de 9.298 de șomeri. Rata șomajului în județ era de 3,3%. După doar un an, număruil șomerilor s-a dublat. S-a ajuns astfel la numărul record de 17.654 de șomeri, adică la o rată a șomajului de 6,2%. În același timp, numărul locurilor de muncă a scăzut de la 600 de locuri de muncă la o medie de 200 de locuri de muncă pe lună.

Promo web: Vezi care sunt locurile de muncă vacante în județ pe oradea.adevarul.ro

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite