ALEGERI Universitatea din Oradea rămâne fără rector

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 30 martie, Universitatea din Oradea va fi condusă de către ordonatorul de credite, până la organizarea unor noi alegeri.

Rectorul în exerciţiu, Cornel Antal, a câştigat alegerile pentru rectoratul Universităţii din Oradea, în luna februarie. Acesta a beneficia atunci de peste 600 de voturi, în timp ce singurul său contracandidat, liderul de sindicat Gheorghe Ionescu, a fost votat de către aproximativ 200 de persoane. Din cauză că Antal a avut deja două mandate, care însumate nu depăşesc însă patru ani şi opt luni, alegerile nu au fost validate de către ministrul educației, Cătălin Baba. „Înainte de a-mi depune candidatura, l-am întrebat pe ministrul Funeriu dacă pot candida, având în vedere că Legea Educaţiei Naţionale (LEN) spune că o persoană nu poate fi rector al aceleiaşi instituţii de învăţământ superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele şi de întreruperile acestora. Răspunsul acestuia a fost afirmativ", a explicat Cornel Antal motivul pentru care a candidat, deşi avea deja două mandate de rector. Cu toate acestea, după câştigarea alegerilor, noul minstru al educaţiei a semnat un ordin prin care invalida alegerile de la Universitatea din Oradea, conform căruia „având în vedere că LEN nu prevede noţiunea de mandat fracţionat, nu se poate candida doar pentru o fracţiune de mandat". Cornel Antal a spus, totuşi, că legea este interpretabilă şi că nicăieri în textul legii nu scrie, explicit, că nu ar fi avut voie să candideze.

 Competiţia, deschisă oricui

 Aşa se face că, după data de 30 martie, când expiră mandatul rectorului Cornel Antal, atribuţiile acestuia vor fi preluate de către ordonatorul de credite. „Universitatea va fi condusă de către Constantin Bungău, decanul Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică. Acesta a fost propus ministerului de către Senatul Universităţii şi va asigura buna funcţionare a instituţiei de învăţământ, până la alegerea şi confirmarea unui nou rector", a spus Olimpia Popoviciu, purtător de cuvânt la Universitatea din Oradea. Potrivit acesteia, astăzi (joi) se va discuta în Consiliul de Administraţie a Universităţii modul în care vor fi modificate criteriile de eligibilitate pentru funcţia de rector. „Se va discuta despre anexa la Carta Universităţii, pentru a se stabili dacă în competiţia pentru funcţia de rector se va putea înscrie orice cadru didactic, indiferent de grad", a explicat Popoviciu.

 Posibili viitori rectori

 Gheorghe Ionescu, liderul de sindicat care a pierdut alegerile din februarie, a anunţat deja că va încerca din nou să câştige rectoratul. Un alt posibil candidat este Constantin Bungău, care a recunoscut că şi-ar dori să candideze. „Vizez să îmi depun candidatura", a spus Bungău. Din surse neoficiale, pentru funcţia de  rector al Universităţii din Oradea ar mai putea candida Sanda Filip, decanul Facultăţii de Ştiinţe, şi Marcel Roşca, decanul Facultăţii de Inginerie Energetică şi Management Industrial.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite