Sfaturi pentru o igienă intimă corectă. De ce spălăturile vaginale se fac doar la recomandarea medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igiena intimă corectă, subiect considerat încă tabuu, ne fereşte de boli. Sănătatea femeilor şi a bărbaţilor depinde de modul în care îşi îngrijesc zona intimă.

Sfaturi pentru deprinderile corecte privind menţinerea igienei intime pot fi consultate la medicul de familie sau la medicul specialist.

Potrivit acestora, spălăturile vaginale sunt indicate doar în cazul unor infecţii locale. Vaginul, fiind o cavitate umedă, este un mediu favorabil pentru apariţia unor germeni. 

Medicii sunt de părere că flora bacteriană a vaginului nu trebuie distrusă prin spălături dese, întrucât astfel se poate ajunge la diverse boli. Afecţiunile pot fi favorizate de schimbarea pH-ului florei vaginale care apare din cauza spălăturilor interne frecvente. 

Mai mult, produsele speciale pentru igiena intimă trebuie să aibă doar ph neutru. Potrivit specialiştilor, igiena externă se realizează dimineaţa, seara şi după fiecare contact sexual. Pentru spălat, se recomandă apă călduţă, săpun cu pH neutru şi un prosop de bumbac.

Conform medicului specialist, femeile pot evita infecţii vaginale prin folosirea hârtiei igienice doar în direcţia faţă - spate, pentru că multe afecţiuni locale sunt provocate de germenii eliminaţi odată cu scaunul. După urinat, hârtia igienică se foloseşte prin tamponare.  

În timpul menstruaţiei se impune o igienă riguroasă prin schimbarea tamponului de două-trei ori pe zi şi prin spălarea zonei de câteva ori în cursul aceleeaşi zile. 

„A păstra igienă intimă este o deprindere importantă pentru femei, încă de la vârstă adolescenţei şi până la vârste înaintate. La diverse vârste, pot apare - prin lipsă de igienă şi prin anumite boli asociate - infecţii grave, chiar cu risc de complicaţii. La femei sunt unii factori favorizanţi, spre deosebire de bărbaţi: infecţii urinare sau digestive care se transmit şi la vulva-vagin. Sarcina predispune prin modificările locale la infecţii cu micelii. Bolile cu transmitere sexuală se cronicizează mult mai uşor. Problema este că, de jenă sau pentru că simptomele sunt reduse, femeile nu se prezintă la consult. Aşadar, recomandarea este de consult periodic anual, mai des în sarcină, mai des dacă sunt simptome, şi nu trebuie uitat de controlul pentru cancer de col uterin - testul Papanicolau, care identifica şi el multe infecţii legate sau nu de cancer”, a explicat medicul ginecolog Răzvan Socolov de la Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi. 

Pentru o igienă intimă completă, bărbaţii trebuie să fie atenţi la posibile simptome de roşeaţă, umflături sau vezicule pe tegumentul penisului, acestea fiind posibile semne ale unei boli venerice.

Citeşte şi:

6 greşeli de igienă dentară. Tu pe care o faci? 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite