Propunere: transport public gratuit la Iași. Inițiatorul dă exemplu Tallin, capitala Estoniei

0
0

Un senator ieșean propune schimbarea radicală a transportului public din oraș și a prezentat un plan pentru ca toți locuitorii orașului să circule gratuit cu transportul în comun.

Transport public Iași. FOTO Compania de Transport Public
Transport public Iași. FOTO Compania de Transport Public

Senatorul Marius Bodea, parlamentar USR PLUS de Iași, spune că efortul bugetar calculat anual este de 15-20 de milioane de euro suplimentare față de subvențiile actuale ale Primăriei. Acesta a prezentat studiul de caz al orașului estonian Tallin, unde gratuitatea pe transportul în comun se aplică deja de 9 ani cu succes. De la 35% din populația locală care îl folosea inițial, astăzi a ajuns să fie preferat de 70% din populație, în contextul în care 25.000 de noi rezidenți s-au înregistrat cu domiciliul în Tallin ca urmare a acestei revoluții a transportului în comun.

„Este o soluție care poate părea surprinzătoare sau populistă, dar, în realitate, modelul a fost deja aplicat cu succes în multe locuri din această lume și, pe termen mediu și lung, a adus plus valoare comunităților locale. A dublat numărul călătorilor cu mijloacele de transport în comun, a suplinit investiții costisitoare în infrastructură, a scos poluarea din orașe și a adus noi rezidenți și noi business-uri care plătesc taxe și impozite. Investiția într-un transport public gratuit, confortabil și eficient se întoarce multiplicată la bugetul local prin efectele pe care le produce. Este momentul să fim vizionari, să luăm la Iași decizii curajoase care să ne diferențieze. Să ajungem să fim, în sfârșit, cu un pas înaintea altora“, a declarat Marius Bodea.

O familie cu doi salariați ar economisi anual circa 730 de euro, dacă nu ar mai avea cheltuieli cu transportul, spune senatorul ieșean. 

„Planul meu este ca Iașul să devină primul mare oraș din România în care transportul în comun să fie gratuit în totalitate. Emulația creată, cu un efort bugetar de 15-20 de milioane de euro anual peste suma alocată în prezent, va aduce beneficii mult mai mari în ansamblu. Angajații cu cele mai mici venituri sunt cei care astăzi plătesc la Iași acest serviciu, sunt oameni care nu au beneficiat niciodată de nici o gratuitate. Orașul va câștiga în imagine, prin soluția inovativă, pe lângă celelalte câștiguri care privesc economia, mobilitatea, protecția mediului“, a mai transmis acesta. 

În prezent, un bilet cu o călătorie costă la Iași 3 lei și este valabil 120 de minute. Un abonament valabil 30 de zile, pe o singură zonă, costă 110 lei, iar pe două zone, 150 de lei. 

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite