Tânărul Corneliu Birtok-Băneasă este cel mai bun inventator din întreaga lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de ştiinţă devean a câştigat aurul într-o competiţie cu peste 1.200 de invenţii. Corneliu Birtok Băneasă a fost în centrul atenţiei la Salonul de Inovaţii de la Moscova şi a câştigat premiul pentru cel mai bun inventator din lume.

Dincolo de aurul rusesc, Corneliu Băneasă, supranumit „Air By Corneliu”, a obţinut din partea World Intellectual Property Organization (WIPO), premiul pentru cel mai bun inventator. „Este un premiu care mă onorează. Mai ales că un astfel de premiu din partea WIPO se acordă unui inventator numai o dată în viaţă. Am avut emoţii, mai ales dacă mă gândesc că au fost peste 1.200 de invenţii prezentate la salonul de la Moscova”, a declarat Băneasă.

Încă o medalie

Invenţia hunedoreanului, care a fost premiată în primăvara acestui an cu aur şi la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, este un dispozitiv care permite o creştere a randamentului motoarelor cu ardere internă. Tânărul inventator, în vârstă de 32 de ani a declarat că până la sfârşitul acestui an va produce dispozitivul inventat de el. „Sunt dezamăgit de faptul că invenţia mea care a câştigat atâtea premii nu a trezit interesul nimănui de aici din România. Drept pentru care voi produce pe cont propriu acest dispozitiv”, a spus Băneasă.

Invenţia hunedoreanului, care a absolvit în acest an Facultatea de Inginerie din Hunedoara, a fost implementată pe 20 de tipuri de autovehicule cu diferite motorizări. Autoturismele au fost monitorizate timp de 36 de luni, testele de laborator fiind realizate la Facultatea din Hunedoara. Băneasă este singurul inventator român din baza de date Ferrari. Prima invenţie a avut-o la 15 ani şi a aplicat-o pentru a îmbunătăţi randamentul motorului de pe Dacia familiei. După acestă reuşită a lucrat la invenţia sa opt ani, în garajul casei.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite