Un fost viceprimar al Galaţiului acuză actuala administraţie că a dat cu piciorul unei investiţii de 200 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electrocentrale Galaţi ar fi putut avea o concurenţă serioasă. Foto: Adevărul
Electrocentrale Galaţi ar fi putut avea o concurenţă serioasă. Foto: Adevărul

Fostul viceprimar al Galaţiului, Nicuşor Ciumacenco, acuză că reprezentantii administratiei locale sunt dispusi acum sa plateasca din bani publici pentru ceva ce au refuzat cand era gratuit: o alternativa la monopolul gigacaloriei detinut de Electrocentrale.

Ciumacenco spune că predecesorul lui Marius Stan ar fi discutat cu suedezii de la Usitall, care s-au aratat dispusi sa investeasca 200 de milioane de euro intr-o centrala pe baza de deseuri.

„Dumitru Nicolae a decis ca ar fi necesara o alternativa la monopolul gigacaloriei detinut de Electrocentrale. Edilul a discutat cu suedezii de la Usitall, care s-au aratat dispusi sa investeasca 200 de milioane de euro intr-o centrala pe baza de deseuri. Municipalitatea trebuia sa ofere doar terenul si gunoiul. Extrem de interesati de proiect, suedezii au venit in aprilie 2012, la Galati, cu o delegatie condusa de Excelenta Sa dl. Anders Bengtcén, Ambasadorul Suediei in Romania. Odata cu schimbarea primarului, s-a schimbat si politica noii administratii, care a decis ca nu este oportuna o asemenea investitie. Satui sa tot bata la usi inchise, suedezii au renuntat la proiect in decembrie 2012”, spune Nicuşor Ciumacenco.

Compania suedeză are o experienta de peste 60 de ani in constructia si operarea centralelor de cogenerare ce functioneaza prin valorificarea deseurilor municipale. Centralele construite de această companie sunt extrem de eficiente, cu un randamente de peste 90%. De altfel, potrivit reprezentantului Usitall, patru tone de deseuri ar reprezenta echivalentul unei tone de petrol sau a 1,6 tone de carbune.

„Termenul de executie avansat la discutiile cu primarul Dumitru Nicolae era de doi ani. Astfel, daca interese locale meschine nu ar fi blocat acest proiect, astazi galatenii ar fi beneficiat din aceasta toamna de caldura din gunoaie, la un pret mult mai mic fata de frigul oferit de Apaterm si Electrocentrale”, a adăugat fostul viceprimar.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite