Mafia imobiliară gălăţeană vrea despăgubiri de milioane de euro de la firma Kaufland

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şantierul viitorului supermarket Kaufland de lângă "Inelul de rocadă"
Şantierul viitorului supermarket Kaufland de lângă "Inelul de rocadă"

Terenul declarat „liber de sarcini" a fost vândut de Primărie cu toate că, la momentul tranzacţiei, erau derulate în instanţă acţiuni în revendicare. Recent, a fost depusă a noua revendicare. Cineva vrea o bucată chiar din mijlocul viitorului hipermarket aflat în construcţie.

Galaţi este singurul mare oraş din ţară care nu are un mall. Motive sunt mai multe, iar unul dintre acestea este agresivitatea unei adevarate mafii imobiliare locale specializată în revendicarea terenurilor, mai cu seamă a celor care trec din domeniul public, în cel privat, pentru lucrări de investiţii necesare urbei noastre.

Cazul terenului pe care se construieşte al treilea supermarket Kaufland, în apropierea „Inelului de Rocadă", continuă să facă de ruşine Galaţiul în faţa investitorului german.

„Surprize", una după alta

Mai întâi, firma care construieşte magazinul, a avut parte de surpriza neplăcută că noua conductă de canalizare de sub asfaltul veşnic denivelat de pe prelungirea Străzii Brăilei este inutilizabilă aşa că soluţia de branşare prevăzută în proiect a fost modificată. Evident cu alte costuri.

Apoi, după cum susţine primarul Marius Stan, s-a descoperit că terenul pe care se află acum şantierul a fost cumpărat de la Primărie, în urmă cu şase ani, de către o firmă, care, în loc să construiască noul Kaufland, aşa cum s-a obligat prin contractul de vânzare-cumpărare, l-a vândut, în scurt timp, cu un profit considerabil.

„Acel teren, pe care se construieşte supermarketul, a aparţinut Primăriei, care l-a vândut firmei Tera Invest, cu un preţ de 1,9 milioane plus TVA. În contractul cu Primăria, se stipula clar că firma este obligată să construiască un hipermarket. Ei bine, firma respectivă a vândut terenul cu un milion în plus" a declarat Marius Stan.

Prin contractul de vânzare-cimpărare, Primăria se obliga să suporte cheltuielile de relocare a reţelelor de canalizare, apă şi energie electrică. Ulterior, un funcţionar din cadrul municipalităţii a anulat această clauză, şi, până la urmă, lucrările au fost plătite de de investitor, adică de Kaufland. Culmea este că totuşi, din scripte, rezultă că şi Primăria le-a plătit, dar la un preţ de trei ori mai mare. Oare în ale cui conturi or fi ajuns banii?

Cursa cu obstacole a celor de la Kaufland pare a fi departe de final.

„În cazul terenului - pe care o firmă de construcţii dă lecţii despre cum lucrează un constructor serios, şi mă refer la şantierul Kaufland de lângă sensul giratoriu de la Inelul de rocadă - a fost înregistrată, zilele trecute, încă o revendicare. A noua! Şi, ceea ce este absoluti jenant, una dintre revendicări, o bucată de teren de 400 de metri pătraţi, este localizată exact în mijlocul viitorului supermarket. Şi mai penibil este faptul că procesul care are ca obiect aceasta revendicare datează din 2004, deci Primăria a vândut terenul ca şi cum ar fi fost liber de sarcini, deşi se ştia despre proces. Cum s-a putut vinde ca şi cum era liber de sarcini rămâne să aflăm", a declarat primarul Marius Stan.

Investiţiile, puse sub protecţia misterului

Edilul a spus că genul acesta de acţiuni ale mafiei imobiliare fac Galaţiul neatractiv pentru investitorii serioşi, obstacolele ridicate în calea celor de la Kaufland fiind o dovadă cât se poate de elocventă.

„Ăsta-i Galaţiul şi de aceea vom vorbi despre proiectele noastre investiţionale, şi mai ales despre localizarea acestora, cu prudenţă. Ne rezervăm dreptul să păstrăm misterul până când securizăm terenurile pentru investiţii. Nu avem încotro pentru că, acolo unde se construieşte ceva, apar aceşti şmecheri constituiţi într-un grup infracţional specializat în revendicări", a mai afirmat edilul.

Stan a dat ca exemplu în acest sens Baza sportivă „Ancora", preluată de Clubul „Oţelul".

„Cât a fost în paragină, n-a venit nimeni să revendice un centimetru de teren, dar, după ce s-a investit un milion de euro într-o mândreţe de bază, au venit şmecherii cu hotărâre definitivă şi executorie şi au bătut ţăruşii în mijlocul terenului de sport fără ca măcar să aibă acces până la acel teren. În Galaţi, totul este încă posibil, dar vă garantez că nu va mai fi multa vreme", susţine edilul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite